Hlavní obsah

Trenér házenkářů Lipták hodlá navázat na práci svého předchůdce

PRAHA

Navázat na práci svého předchůdce Pavla Pauzy chce nový kouč české reprezentace házenkářů Martin Lipták. Bývalý československý reprezentant podepsal dvouletou smlouvu a jeho prvním velkým úkolem je postoupit na evropský šampionát v roce 2010 v Rakousku.

Článek

Nabídku vést český celek dostal slovenský kouč již v roce 2005, poté co u národního týmu skončil Rastislav Trtík. "Ale v tu dobu jsem měl již podepsanou smlouvu s MŠK Považská Bystrica a můj nový zaměstnavatel mi neumožnil vedle klubové činnosti působit také na poli reprezentačním," řekl pro svazový web Lipták.

Podruhé ho vedení českého svazu oslovilo letos v červnu. "Situace byla podobná, protože jsem měl již podepsanou smlouvu s rakouským celkem A1 Bregenz. Zpočátku byl manažer klubu proti tomu, ale nakonec souhlasil. Takovéto nabídky se prostě neodmítají," uvedl Lipták.

V Bregenzi si prý podle Liptáka uvědomili, že vést českou reprezentaci je zároveň i reklama pro klub, navíc ME 2010 bude právě v Rakousku. Mnozí jej však od dvojkolejné práce odrazovali. "Dlouhodobá centralizovaná příprava národního družstva vzhledem k systému kvalifikace neexistuje, je to spíše o atmosféře a managementu. Akce jsou krátké, tak si myslím, že se to dá skloubit s klubovou činností," konstatoval Lipták, který v minulosti působil v roli asistenta u slovenských juniorů do 21 let.

Nový trenér počítá s tím, že se reprezentační kádr příliš nezmění. "Budeme stále oslovovat hráče, kteří jsou známi veřejnosti i mně, kteří pravidelně hrají ve svých klubech a které budeme potřebovat. To ale neznamená, že se nemohou objevit nová jména, talentovaní hráči. Důležité bude, zda budeme úspěšní či nikoli," tvrdí Lipták.

Uvažuje o tom, že na místo střední spojky pozve hráče, kteří se v týmu v poslední době objevovali jen sporadicky nebo vůbec, například Radčenka či Zdráhalu. "Podotýkám ale, že Pauza měl v nominaci ty nejlepší hráče, které v současnosti Česká republika má k dispozici. Nehodlám experimentovat, takže žádné velké změny nejde čekat," prohlásil kouč. "Budu využívat to, na co v dané chvíli družstvo bude mít. Myslím, že jsme schopni hrát velmi dobře obranu 0-6, k tomu přidáme o něco agresivnější 1-2-3. V útoku to nesmí stát na jednom hráči, ale musí se zapojit všichni," řekl Lipták.

V kvalifikaci ME 2010 narazí český tým na Lotyšsko, Francii, Portugalsko a Lucembursko. "Jednoznačným favoritem je Francie. Z hráčského hlediska, díky úspěchům a zkušenosti se řadí mezi nejlepší na světě. Ostatní družstva jsou podle mne za námi. Portugalsko je určitě velmi nebezpečný soupeř, nepředvídatelný, s ním budeme pravděpodobně bojovat o druhou postupovou příčku. Věřím ale tomu, že postoupíme," dodal Lipták.

Reklama