Hlavní obsah

Čeští volejbalisté postoupili na mistrovství Evropy

SKOPJE

Čeští volejbalisté zvládli baráž s Makedonií a zahrají si na mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Turecku. Svěřenci trenéra Zdeňka Haníka zvítězili v nedělní odvetě ve vyprodané šestitisícové hale ve Skopji 3:2, postup jim však zajistilo už vyrovnání na 1:1. V prvním zápasu totiž Češi v úterý ve Svitavách zvítězili hladce 3:0.

Článek

V bouřlivém prostředí v neděli vyhrál domácí tým úvodní set poměrně výrazným rozdílem 25:17, ale naději na úspěch mu Češi rázně sebrali v druhém dějství. "První set zvládli Makedonci takticky velice dobře. My jsme potom prostřídali, hráči se dokázali vyrovnat s jejich tlakem na servisu a dělali méně chyb," řekl asistent trenéra Jan Svoboda. Více než dvouhodinový duel nakonec ve prospěch Čechů rozhodl až 36. míč v tie-breaku.

V prvním zápasu Češi v úterý doma zvítězili 3:0. Makedonci uhráli ve Svitavách jen 43 bodů.

Start na ME 2009 měla spolu s pořádajícím Tureckem jistou nejlepší šestice z předcházejícího šampionátu, tedy Španělsko, Rusko, Srbsko, Finsko, Německo a Itálie. Z jarní kvalifikace vedle českých přemožitelů ze Slovenska postoupily také Francie, Estonsko, Bulharsko, Nizozemsko a Řecko.

V dalším barážovém duelu uspělo Polsko, které vyřadilo Belgii, o zbývajícím účastníkovi šampionátu se rozhodne mezi Slovinskem a Portugalskem. Losování závěrečného turnaje je na programu 9. října v Izmiru.

V dalších barážových duelech uspěli vicemistři světa Poláci, kteří až na celkový poměr míčů vyřadili Belgii, a Slovinsko po dvou výhrách nad Portugalskem. Losování závěrečného turnaje je na programu 9. října v Izmiru.

Makedonie - Česko 2:3 (17, -20, 23, -16, -17), první zápas 0:3, postoupilo Česko.
Rozhodčí: Locatelli, Bartolini (oba It.). Čas: 130 min. Diváci: 6000. První zápas 0:3, postoupilo Česko.
Sestava ČR: Ticháček, Pláteník, Veselý, J. Novotný, Popelka, Staněk, libero Kryštof - Konečný, Václavík, M. Novotný, Rak, Boula.
Další barážové zápasy:
Polsko - Belgie 2:3, první zápas 3:2, celkový poměr míčů 218:208, postoupilo Polsko, Portugalsko - Slovinsko 0:3, první zápas 0:3, postoupilo Slovinsko.

Reklama

Související témata: