Hlavní obsah

Čeští házenkáři na turnaji v Karviné vydřeli výhru nad Ukrajinou

KARVINÁ

Čeští házenkáři vykročili za obhajobou prvenství na turnaji O pohár České televize vítězně, když v Karviné zdolali Ukrajinu 27:25. Domácí výběr se však s houževnatým soupeřem trápil až do konce a výhru slavil zejména díky jedenácti gólům Jana Filipa. Druhý zápas čeká tým kouče Martina Liptáka v pátek proti Slovinsku, které ve čtvrtek těsně porazilo Dánsko 31:30.

Článek

Bez nedoléčeného střelce Filipa Jíchy se čeští reprezentanti na výhru hodně nadřeli. Vysoké spojky soupeře na zataženou obranu domácích platily a jejich zásluhou držela Ukrajina ve 23. minutě nerozhodný stav 9:9, když navíc šestkrát nastřelila břevno. V závěru poločasu však hostům střelba odešla, zatímco především kanonýr bundesligového týmu Rhein-Neckar Löwen Filip po rychlých protiútocích navýšil náskok českých barev na šest gólů.

Ani úvodní čtvrthodina druhé půle nenasvědčovala komplikacím. Z osmigólového manka však Ukrajinci začali zlepšenou obranou i přesnější koncovkou ukrajovat. Do not jim nahrála klesající střelecké potence českých házenkářů ze střední vzdálenosti, až tři minuty před koncem stáhli rozdíl na 24:25. V závěru však domácí podržel gólman Galia, který kryl sedmimetrový hod Lochmana. Češi pak vzdor soupeře definitivně zlomili dalšími dvěma góly.

"Chyběly nám ostré spojky. Zranil se Pavel Horák a Filip Jícha není stále ještě vyléčený. Škoda, že ve druhém poločase jsem Ukrajince dostali do hry. Ovšem závěr jsme bravurně zvládli. I tak to byl velmi slušný zápas," řekl trenér Lipták.

Česká republika - Ukrajina 27:25 (15:9)
Sestava a branky ČR: Galia, Slabý - Nocar 2, Berka 1, Zdráhala 3, Vraný 1, Kubeš 1, Mičkal 2, Filip 11/1, Sobol, Prachař, Říha, Hynek, Mráz 3, Sklenák 3.
Nejvíce branek Ukrajiny: Onufrjenko 9, Kurilenko a Lochman po 4. Rozhodčí: Dobrovits, Tajok (Maď.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 3/1. Vyloučení: 3:3. Diváci: 1380.
Slovinsko - Dánsko 31:30 (13:10).

Reklama

Související témata: