Hlavní obsah

Finále Ligy mistrů vyhrálo Trentino, zraněný Lébl dostal cenu

PRAHA

Volejbalisté italského Trentina vyhráli poprvé v historii Ligu mistrů. Ve finále v neděli v Praze porazili Iraklis Soluň 3:1. Český reprezentant Martin Lébl byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje, s Maceratou přitom skončil až čtvrtý. Zápas o třetí místo proti Odincovu Lébl kvůli zranění kotníku nedohrál.

Článek

O titul se utkaly celky, které v předchozím průběhu Ligy mistrů neprohrály ani jeden z jedenácti zápasů, Trentino v nich dokonce ztratilo pouhé čtyři sety. Iraklis, v jehož základní sestavě opět nechyběl bývalý československý reprezentant Andrej Kravárik, hrál ve finále už potřetí od roku 2005, sázkové kanceláře ho přitom před turnajem pasovaly na největšího outsidera. V hledišti libeňské haly, kterou zaplnilo 12 000 diváků, však měl nesrovnatelně větší podporu než jeho italský protivník.

Rozcvičující se hráči museli odejít zpět do šaten, po několika minutách se však na hrací plochu vrátili. Představitelům soluňského klubu se totiž podařilo situaci uklidnit. Zápas nakonec začal s pětadvacetiminutovým zpožděním, na kterém však mělo částečně vinu i předchozí dlouhé utkání o třetí místo mezi Odincovem a Maceratou.

Finále se pak dohrálo už v klidu za asistence policejní zásahové jednotky, která ve čtvrtém setu vytvořila jednolitou hradbu těl před řeckou částí hlediště. Zasahovat nemusela, protože fanoušci po porážce zůstali na svých místech a jen hlasitým skandováním poděkovali volejbalistům Iraklisu za předvedený výkon.

Nejužitečnějším hráčem pražského turnaje byl vyhlášen Bulhar Matej Kazijski, který prudkým servisem proměnil finálový mečbol. Hráči vítězného Trentina si odnesli ještě dvě další individuální ceny - Emanuel Birarelli byl nejlépe podávajícím hráčem a Michal Winiarski nejlepším blokařem.

Macerata v utkání o třetí místo podlehla Odincovu po dramatickém průběhu 2:3. Odincovo v třetím setu promarnilo osm mečbolů a nakonec v tie-breaku využilo až celkově desátý.

Lébl se v průběhu třetí sady zranil, zápas o bronz pro něj skončil těsně po druhém technickém oddechovém čase. "Stalo se mi to v poli při nahrávce, špatně jsem dopadl a podvrtnul jsem si kotník. Nešlo pokračovat," popsal.

Pražský víkend tak pro něj byl hodně nepovedený. "Horší už to asi být nemůže. Čtvrté místo a ještě jsem se zranil a nedohrál. Nedá se nic dělat," řekl blokař, který za týden oslaví 29. narozeniny. "Návrat nebyl moc pěkný. Možná mi dojde až s odstupem času, že takovou šanci už mít nebudu, a určitě mě to mrzí," uvedl.

Finále volejbalové Ligy mistrů:
Trentino Volley - Iraklis Soluň 3:1 (12, -21, 24, 22)
Rozhodčí: Mokrý (SR), Hudík (ČR). Čas: 108 min. Diváci: 12.000.
Trentino: N. Grbič, Kazijski, Birarelli, Vissotto, Winiarski, Riad, libero Bari - Della Lunga. Trenér: Stojčev.
Iraklis: Achrem, Kravárik, Tischer, Konstantinov, Smaragdis, Nilsson, libero Denison - Charitonidis, Gortsaniuk, Kulieris. Trenér: Gulinelli.
Konečné pořadí:
1. Trentino Volley, 2. Iraklis Soluň, 3. Iskra Odincovo, 4. Lube Macerata.
Zápas o 3. místo ve volejbalové LM v Praze:
Iskra Odincovo - Lube Macerata 3:2 (23, 23, -28, -21, 15)
Rozhodčí: Melnyk (Ukr.), Deregnaucourt (Fr.). Čas: 126 min. Diváci: 8500.
Odincovo: Kulešov, Schöps, Abramov, Jegorčev, Buťko, Kalinin, libero Verbov - Astašenkov, Giba. Trenér: Gajič.
Macerata: Martino, Rodrigao, Omrčen, Swiderski, Lébl, Vermiglio, libero Corsano - Bartoletti, Monopoli, Podraščanin, Saraceni. Trenér: De Giorgi.

Reklama