Hlavní obsah

Volejbalistky v kvalifikaci MS zdolaly jasně Moldavsko

GABROVO

České volejbalistky vyhrály i svůj druhý zápas kvalifikace mistrovství světa 2010 a prakticky si zajistily postup do další fáze. Páteční výhru nad Moldavskem 3:0 po setech 25:16, 25:10 a 25:15 komplikovaly v bulharském Gabrovu jen výpadky proudu, které zápas dvakrát na půl hodiny přerušily. V sobotu čeká tým Táni Krempaské duel s outsiderem z Albánie, proti kterému by měl zpečetit takřka jistý postup, a v neděli s domácím Bulharskem.

Článek

Utkání bylo od začátku jasnou záležitostí českých hráček, které soupeře převyšovaly ve všech směrech. Družstvu přitom chyběla kapitánka Kateřina Bucková, která si při čtvrtečním tréninku poranila lýtkový sval a její další start je nejistý.

V útoku si ale vedly dobře Havelková s Havlíčkovou, které také zakončovaly většinu akcí. Snaživý výkon Moldavska na technicky i takticky vyzrálejší český celek nestačil. Hladký průběh narušily jen výpadky proudu. Zhruba na dvacet minut byla hra přerušena uprostřed úvodní sady, podobně dlouhý problém nastal i po skončení setu.

Po znovuzahájení utkání rozjetý český tým nepustil soupeře vůbec do hry a povolil mu uhrát ve druhé sadě pouhých deset bodů. I ve třetím setu měly české hráčky utkání zcela pod kontrolou. Moldavský tým sice občas potrestal české chyby, přes pozornou obranu se ale probil jen sporadicky. Český tým v utkání zaznamenal 40 úspěšných útoků oproti pouhým 21 soupeře.

"Moldavsko vedlo pouze jednou v prvním setu 8:7. Od toho okamžiku byl ale ve výkonu obou týmů rozdíl dvou tříd," řekl vedoucí družstva Oldřich Vlasák. Tým nerozhodily ani výpadky proudu. "Hráčky se po nich musely dvakrát rozcvičovat, ale to znamenalo spíše fyzickou než psychickou únavu," dodal.

Ve druhém a třetím setu zasáhla do hry i Jelínková a v závěrečné sadě se dostaly do hry i Jášová s Vláskovou. "Jášová je sice v sestavě jako druhé libero za Tomanovou, nastoupila ale na postu smečařky a blýskla se několika zakončeními," doplnil Vlasák.

Turnaj 2. kola kvalifikace MS volejbalistek, skupina F v Gabrovu:
Česko - Moldavsko 3:0 (16, 10, 15)
Čas: 100 minut. Diváci: 110.
Sestava ČR: Adlerová, Havlíčková, Kallistová, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová, libero Tomanová - Jášová, Jelínková, Vlásková.
Rumunsko - Albánie 3:0 (11, 15, 15)
Tabulka:
1.Rumunsko3217:35
2.Bulharsko2206:04
3.Česko2206:14
4.Moldavsko3030:93
5.Albánie2020:62

Reklama

Související témata: