Hlavní obsah

Češky chtějí na basketbalovém ME hlavně postoupit ze skupiny

BRNO

S jediným cílem, a to postoupit ze základní skupiny, odletí v pátek české basketbalistky na mistrovství Evropy do Rigy. Trenér Milan Veverka dal dohromady mladý tým, ve kterém má pět nových hráček, a i proto nepočítá, že by Češky navázaly na stříbro, zlato a páté místo z minulých šampionátů. Hlavní podle kouče je, aby mladé hráčky nabraly zkušenosti do budoucna.

Článek

"Náš cíl je postup ze skupiny. Poté se uvidí, co bude dál," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze Veverka. "Máme hodně omlazený tým, jehož výkonnost je hodně proměnlivá, proto by byl obrovský úspěch, kdybychom byly do šestého místa. Hlavní je ale ta skupina," doplnila jedna z nejzkušenějších reprezentantek v týmu Markéta Bednářová.

Ve skupině se české hráčky střetnou v neděli se silným Španělskem, o den později je čeká Slovensko a skupinu uzavřou v úterý s Ukrajinou. "Skupinu máme poskládanou od nejsilnějšího po nejslabšího. To by mohlo pomoci, protože rozhodovat se bude právě proti Slovensku a Ukrajině. Zápas se Španělskem bychom však neměli vypustit, ale dobře se v něm připravit na další klíčové zápasy. Holky by si proti tak silnému soupeři měly dokázat, že basketbal umí," upozornil Veverka.

Proti Slovensku prý bude klíčové uhlídat zkušené rozehrávačky soupeře v čele se Zuzanou Žirkovou z Gambrinusu Brno. "Slovensko má tým již třetí rok pohromadě a je sehrané. Především rozehrávačky jsou hodně zkušené," hodnotil Veverka, který naopak nemá moc informací o posledním soupeři Ukrajině. "Budeme je mapovat podle úvodních dvou zápasů na turnaji. Co mám ale informace, tak změnili vedení a tým hodně obměnili," dodal.

Pokud se českému výběru podaří postoupit, v osmifinále narazí na tři nejlepší týmy ze skupiny B, ve které jsou domácí Lotyšsko, Maďarsko, Polsko a Řecko.

Hlavními oporami českého týmu na mistrovství by měly být nejzkušenější hráčky Petra Kulichová, Jana Veselá a Eva Vítečková, která bude plnit roli kapitánky. "Tyto hráčky jsme doplnili o basketbalové mládí, a tak lze čekat, že naše výkony budou jako aprílové počasí. Tak tomu bylo i na přípravném turnaji ve Francii. Jednou to bylo dobré a pak zas špatné," připomněl Veverka těsnou prohru s Austrálií a následné jasné porážky od Francie a Maďarska. "Mrzel mě hlavně zápas s Maďarskem, který byl odevzdaný. Chtělo to více bojovnosti," dodal.

Výsledky v přípravě však nepovažuje za bernou minci, jelikož hlavní bylo vybrat co možná nejkvalitnější kádr na mistrovství. "Přípravu jsme obětovali k tomu, abychom vybrali tým. Naše výsledky tak jsou možná překvapivé, protože dříve jsme měli více výher než proher. Teď je tomu naopak. Uvidíme, jak tomu bude na šampionátu," uvedl Veverka.

I kvůli většímu počtu mladých hráček chce Veverka postavit hru českého týmu hlavně na obraně a rychlých protiútocích. "Chci, aby družstvo dalo maximum do obrany a brejků, protože postupný útok může být naším minusem. Proto se chystám do základní rotace zapojit více hráček. Bude záviset na momentální formě. Nedá se říct, že bych měl pět hráček, které by odtáhly celý turnaj. Holky se o to budou muset podělit," poodhalil Veverka své plány.

Reklama