Hlavní obsah

Ruští basketbalisté po prohře se Srbskem evropský titul neobhájí

KATOVICE

Ruští basketbalisté neobhájí titul mistrů Evropy. Ve čtvrtfinále šampionátu v Polsku ve čtvrtek podlehli Srbsku 68:79. Svěřenci amerického kouče Davida Blatta doplatili na výpadek ve druhé čtvrtině, během kterého umožnili soupeři nastřílet 17 bodů za sebou. Srbové se ujali vedení 38:24 a zbytek zápasu kontrolovali.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Srbský basketbalista Miloš Teodošič se snaží prosadit přes Jegora Vjalceva z Ruska

Článek

Druhým semifinalistou se stali úřadující vicemistři Evropy Španělé, kteří zdolali dosud neporažený tým Francie vysoko 86:66. Světoví šampioni zatím nepotvrzovali roli velkých favoritů, ale dnes excelovali.

Šampion NBA Pau Gasol z Los Angeles Lakers nastřílel 28 bodů, k nimž přidal devět doskoků a tři zblokované míče. Naopak další hvězda zámořské ligy Tony Parker ze San Antonia se nemohl prosadit přes výbornou španělskou obranu a dal jen šest bodů.

Španělé, kteří skončili na ME šestkrát druzí, ale na titul stále čekají, se v sobotu utkají s vítězem pátečního zápasu mezi Řeckem a Tureckem. Mladý srbský výběr se o účast ve finále se utká s lepším z duelu mezi Slovinskem a Chorvatskem. Postupem do semifinále si týmy zajistily zároveň účast na mistrovství světa v Turecku v příštím roce.

"Vítězství jsme si zasloužili. Byl to hodně, hodně těžký zápas. Rozhodli střídající hráči, kteří ve druhé čtvrtině skvěle bránili," pochvaloval si srbský kouč Dušan Ivkovič, jehož svěřenci nedovolili Rusům v klíčové pasáži zápasu vstřelit koš dlouhých sedm minut.

"Bránili opravdu tvrdě. My jsme přestali hrát a poddali se tomu. Trvalo nám celou další čtvrtinu, než jsme se z toho dostali. Pak už jsme se do zápasu nevrátili," posteskl si trenér sborné Blatt, který měl v Polsku jen tři hráče z výběru, který předloni ve finále zdolal senzačně Španělsko.

Hned pětice srbských hráčů nastřílela dvouciferný počet bodů, nejlepším střelcem zápasu byl Uroš Tripkovič s 18 body. Velký podíl na výhře měl Kosta Perovič, jenž během dlouhé bodové šňůry ve druhé čtvrtině dal jedenáct ze svých třinácti bodů.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Polsku:
Čtvrtfinále:
Rusko - Srbsko 68:79 (28:41),
Francie - Španělsko 66:86 (32:47).

Reklama