Hlavní obsah

Basketbalistky jsou ve finále!

PATRAS

České basketbalistky porazily v semifinále mistrovství Evropy Polsko 74:66 a vedle postupu do nedělního finále si zajistily účast na olympijských hrách v Aténách.

Foto: ČTK

České basketbalistky porazily v semifinále ME Polsko 74:66 a radují se z postupu do finále i na olympiádu.

Článek

Vstup do zápasu vyšel mnohem lépe Polkám, které přesněji kombinovaly a hlavně lépe střílely. Na českých hráčkách jakoby ležel psychický balvan, který se projevoval hlavně v nervozitě a strachem ze zakončení. Soupeřky rychle získaly náskok 6:1 a v 5. minutě už 16:7. Jedinou hráčkou v českém týmu, která neztratila klid a nebála se vystřelit, byla Lucie Blahůšková, jež za první poločas zaznamenala dvacet bodů.

Blahůšková se dokázala pod košem chytře zbavit 214 centimetrů vysoké pivotky Dydekové a vycházela jí i střelba ze střední vzdálenosti. V 8. minutě se podařilo českým hráčkám vyrovnat na 16:16, přičemž čtrnáct bodů dala Blahůšková. Jenže v poslední sekundě úvodní desetiminutovky se podařilo Wlazlakové vstřelit tříbodový koš a polským basketbalistkám se rázem vrátilo sebevědomí.

Večeřová se osmělila

Jejich herní pohoda se odrazila na získání devítibodového náskoku (27:18). Hlavními tahouny byly Dydeková, Trzesniewská a Bybrzická, kterým vycházela neomylně koncovka. Houževnatostí a bojovností v obraně se podařilo českým basketbalistkám postupně výsledek otočit. V závěru poločasu ztratila střelecký ostych Večeřová a po její sérii devíti bodů český tým v 18. minutě poprvé vedl 30:28. Jenže těsně před poločasem stačily Polky díky trojkám Cupryšové znovu získat pětibodový náskok.

Po změně stran české hráčky zrychlily a zpřesnily hru v obraně a zásluhou bojovnosti začaly znovu umazávat náskok soupeřek a postupně získaly vedení 49:46. Hra se značně přiostřila a po souboji s Dydekovou musela ve 29. minutě na chvíli odstoupit ze hry kvůli poraněným zubům a tržné ráně v ústech Hamzová. Polky sice vsadily na důraz a tvrdost, ovšem na rozdíl od prvního poločasu zvládly české basketbalistky lépe koncovku třetí čtvrtiny a získaly pětibodový náskok. V obraně i v útoku se dařilo i Večeřové, která až na malé výjimky uhlídala Dydekovou a nastřílela ještě dvanáct bodů.

V české režii

Závěrečná část se už odehrávala zcela v režii českého týmu, který chytrou hrou s delším držením míče soupeřky psychicky zcela rozebral. Důležitý posun k vítězství udělala trojka Hamzové, po níž získaly české basketbalistky čtyři minuty před koncem náskok 67:60. Nervózně hrající Polky postupně odpadly fyzicky, přestala se jim dařit i střelba. Pivotka Trzesniewská dvakrát nepřesně mířila z bezprostřední blízkosti pod košem a v posledních dvou minutách už se zklamané polské basketbalistky smířily s porážkou.

Semifinále
Česká republika - Polsko 74:66
Čtvrtiny: 16:21, 35:40, 56:51. Body: Blahůšková 34, Veselá 16, Večeřová 12, Machová 6, Hamzová 4, Pavlíčková 2 - Dydeková 22, Bibrzická 15, Trzesniewská 15, Cupryšová 9, Wlazlaková 3, Laraová 2. Rozhodčí: Sharro (Švéd.), Julienová (Fr.). Fauly: 15:20. Trestné hody: 15/10 - 14/11. Trojky: 4:3. Diváci: 1500.
Rusko - Španělsko 78:71

Slovenky překvapivě nestačily na Belgii

Překvapivou prohrou s Belgií se ve skupině o páté až osmé místo na evropském šampionátu uvedly slovenské basketbalistky. Tým východních sousedů přitom do utkání vstoupil dobře a rychle získal vedení. Jenže soupeři se na konci úvodní čtvrtiny povedl obrat, Slovenky znervózněly a už tahaly za kratší konec.

Přesto se ještě minutu před koncem dostaly na dostřel, když snížily na 78:80. V rozhodujících chvílích ale dvakrát faulovaly pod vlastní košem klíčovou hráčku Belgie Wautersovou, která všechny čtyři trestné hody proměnila a tím definitivně rozhodla o překvapivém výsledku. Belgičanky si po zápase zatančily vítězné kolečko a radovaly se, jakoby získaly evropský titul.

"Narazili jsme na tým, který nás velmi dobře zná. Neměli jsme dobrý začátek, ve kterém bychom získaly náskok a spíše jsme dotahovaly soupeřky, což rozhodlo," uvedl po zápase trenér Slovenek Peter Kováčik.

Skupina o 5.-8. místo
Belgie - Slovensko 86:80
Čtvrtiny: 22:20, 45:40, 65:60. Nejvíce bodů: Deyaertová 23, Wautersová 19, van Malderenová 15, Wambeová 13 - Kováčová 19, Luptáková 14, Hiráková 10, Licherová 10. Rozhodčí: Bodnár (Maď.), Lukeš (ČR). Fauly: 21:24. Trestné hody: 30/27 - 31/27. Trojky: 3:7. Diváci: 200.

Domácí na devátém místě

Rozdíl dvou bodů rozhodl o devátém místě řeckých basketbalistek. Tým z pořadatelské země sice po prvním poločase zápasu s Maďarskem prohrával o čtyři body, ve druhé polovině však dokázal utkání otočit a zvítězil 85:83.

Jedenácté místo na šampionátu obsadily basketbalistky Ukrajiny, které porazily Izrael jednoznačně 107:87. K vítězství ukrajinskému týmu výrazně pomohla především Ljubov Aleškinová, která nastřílela dvaatřicet bodů.

O 9. místo
Řecko - Maďarsko 85:83
Poločas: 42:46. Nejvíce bodů: Kostakiová 22, Deliová 15, Sarekguová 12 - Károlyiová 21, Ratkainéová-Eördöghová 15, Csernyová 13.
O 11. místo
Ukrajina - Izrael 107:87
Poločas: 54:44. Nejvíce bodů: Aleškinová 32, Fenková a Leleková po 16 - Shwartzová 23, Maozová 17, Mizrachiová 16.

Reklama

Související témata: