Hlavní obsah

Basketbalista Veselý: I v životní formě se musím držet při zemi

BĚLEHRAD/PRAHA

Český basketbalista Jan Veselý se dostává do pořádné ráže a jeho formu v Evropské lize odnášejí i věhlasní soupeři. Právě devatenáctiletý český reprezentant v posledních dvou duelech elitní klubové soutěže starého kontinentu vedl svůj Partizan Bělehrad k překvapivým triumfům nad účastníky loňského Final Four Panathinaikosem Atény a především ke středečnímu vítězství nad Barcelonou 67:66 v prodloužení.

Foto: archiv Jana Veselého

Basketbalista Jan Veselý v dresu Partizanu Bělehrad

Článek

Proti Kataláncům si Veselý dokonce připsal ceněný double-double v podobě 13 nastřílených bodů a 15 doskoků. "Možná jsem teď po novém roce chytil životní formu, ale musím se držet při zemi. Stejně jako celý tým. Kdybychom měli nosy moc nahoře, tak hned dostaneme ránu, což nechceme," prohlásil Veselý.

Současného období si váží a užívá si ho, zdaleka však nemyslí na to, jestli mu poslední vydařené zápasy mohou pomoci vzhledem k možnému letnímu draftu do NBA. Zahrát si v zámoří je Veselého snem. "Je jasné, že se v zápasech s Panathinaikosem nebo Barcelonou člověk může zviditelnit, ale teď na to absolutně nemyslím. Je přede mnou ještě těžký a dlouhý zbytek sezóny," upozornil Veselý.

Jeho výkony však v poslední době nejde přehlédnout. Velká fotografie rozradostněného Veselého po středečním vítězství s Barcelonou dominovala oficiálním webovým stránkám euroligy. Právě talentovaný Čech je při současné jízdě podceňovaného Partizanu jeho klíčovým mužem. Poslední výhry nad oběma velkokluby, při kterých byl se třinácti zaznamenanými body pokaždé nejlepším střelcem mužstva, mají nádech senzace.

Doma můžeme porazit kohokoliv

"Hlavně před týdnem na Panathinaikosu naše vítězství opravdu nečekal vůbec nikdo. Ale když jsme uspěli tam, tak jsme si o to víc začali věřit i před Barcelonou. Protože doma můžeme opravdu porazit kohokoliv. S Barcelonou jsme hráli skvěle, základem byla famózní obrana," líčil ostravský odchovanec, který si při domácích zápasech v hale Pionir užívá žhavou atmosféru a podporu téměř devíti tisícovek burácejících fanoušků.

Euforie po duelu s pokořenou Barcelonou, která předtím se svým hvězdným souborem vyhrála všech jedenáct euroligových zápasů v sezoně, podle Veselého neznala mezí. "Lidi jsou tady neuvěřitelní v každém zápase, ale porazit Barcelonu je opravdu něco extra. V hale nebylo k hnutí, fanoušci stáli v hledišti celý zápas i na schodech, jen aby u toho mohli být. Šel z toho mráz po zádech," vyprávěl Veselý, jehož tým Barcelonu zmrazil hned na začátku úvodní desetibodovou šňůrou.

I samotný zápas s katalánským gigantem, kterému stále chybí další český reprezentant Luboš Bartoň, zotavující se po letní operaci achillovky, se mu vryje hluboko do paměti. "V eurolize to asi byl můj životní výkon," vyznal se dva metry a šest centimetrů vysoký hráč, který kromě slušného bodového příspěvku zazářil i patnácti doskoky a dobrou prací v obraně; barcelonskému tahounovi Petemu Mickealovi dovolil vstřelit jen osm bodů.

Míče mi padaly do rukou

"Při těch doskocích jsem měl i kliku. Jak jsem bránil Mickeala blízko u koše, tak mi ty míče občas samy padaly do rukou," podotkl s úsměvem Veselý, který po neúplném druhém kole osmifinálové části soutěže figuruje na druhém místě v žebříčku užitečnosti.

Jaká je to proměna proti období zkraje sezony, kdy se Veselému příliš nedařilo. V eurolize dokonce prvních pět utkání ani nedohrál, protože se s pěti osobními chybami pokaždé vyfauloval. A dlouho hledal pohodu z loňska, kdy na sebe v premiérové sezoně mezi evropskou elitou poprvé výrazně upozornil.

"Nehrálo se mi moc dobře, především hlava tolik nepracovala. Jako bych byl psychicky unavený. Celé léto jsem byl s reprezentací, moc jsem si neodpočinul a pak jsem dělal hloupé chyby," vzpomínal Veselý. "Od nového roku cítím, že se to definitivně otočilo k lepšímu. Těším se na každý míč, mám jakoby větší chuť do hry," líčil Veselý. Středeční duel, v němž téměř "neslezl" ze hřiště, ho ale také patřičně zmohl. "Dneska celý den ležím v posteli a dávám se do kupy. Na nic jiného nemám sílu," přiznal Veselý.

Ani současné skvělé časy však nepřeceňuje, přestože Partizan osmifinálovou fázi euroligy začal nad očekávání dobře. A to se musí obejít bez svého dlouhodobě nejlepšího hráče Aleksandara Mariče, který je mimo hru kvůli kolenu. "Možná jsme se trochu víc semkli. Museli jsme také začít hrát trochu jiný a rychlejší basket, když se na Alekse (Mariče) nemůžeme spolehnout pod košem. Zatím nám to šlape i bez něj," vysvětlil Veselý.

Sám je prý zvědavý na to, jak získané skalpy Panathinaikosu a Barcelony zamávají s psychikou mužstva. "Musíme i k dalším zápasům přistupovat úplně stejně. Z toho, že jsme porazili takové týmy, se žít nedá. Bez bojovnosti a koncentrace nemáme šanci proti nikomu. Ale máme takového trenéra, který nás určitě srovná, kdybychom byli moc nahoře," prohlásil Veselý, který se v sobotu v utkání Adriatické ligy s Partizanem postaví proti Podgorici. "Ten zápas hodně napoví, jestli jsme všechno ustáli, jak jsme měli," přemítal Veselý.

Reklama