Hlavní obsah

Volejbalisté Kladna zdolali Liberec a mají po pěti letech titul

KLADNO

Kladenští volejbalisté získali mistrovský titul. V šestém finále extraligy dnes ve své hale zvítězili nad Duklou Liberec jednoznačně 3:0 a celou sérii vyhráli 4:2 na zápasy. Kladno v nejvyšší domácí soutěži triumfovalo po pěti letech, jakožto pokračovatel Odolena Vody vyhrálo podeváté v historii.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Volejbalisté Kladna s trofejí pro mistra ligy.

Článek

"Snažili jsme se dlouho a vyšlo to, ale nebylo to jednoduché. Zasloužíme si to, jsme nejlepší," řekl trenér vítězů Jindřich Licek. Finále podle něj rozhodla větší agresivita jeho týmu. "Na servisu i v útoku, a když jsme dobře bránili, tak jsme to byli schopní uhrát."

"Mistři, mistři," skandovala po mečbolu vyprodaná kladenská hala a vestoje tleskala domácímu týmu. Téměř celou palubovku pokryly konfety a stříkalo šampaňské. I před pěti lety porazilo Kladno ve finále libereckou Duklu, ze současného kádru tehdejší triumf pamatují nahrávač Branislav Skladaný a blokař Borek Fokt.

"Rozhodl zase první set a jeho vypjatá koncovka. Kdo vyhrál v celé sérii první set, tak slavil úspěch v tom utkání. V sérii rozhodlo, že jsme neprohráli celé play off doma," řekl kapitán Fokt, zkropený šampaňským a s modro-bílou kladenskou vlajkou přes záda.

Kladno přitom začalo hodně nervózně. Liberečtí vítězové základní části lépe podávali a vypracovali si pětibodový náskok. Domácí ale zlepšili servis i útok z hlavního kůlu a poprvé v setu se dostali do vedení v nejdůležitějším okamžiku - při setbolu na 24:23. Ale až přesná smeč Martina Böhma po lajně proměnila třetí setbol Kladna.

"Se štěstím se zlomil první set na naši stranu, pak jsme byli v euforii a tak se to taky dohrávalo," řekl nahrávač Skladaný, který v Kladně končí a v příští sezoně bude hrát v zahraničí.

Výrazné vedení v druhém setu

Povzbuzené Kladno pod taktovkou Skladaného vyhnalo v druhé sadě vedení až na potupných 20:5 a nebylo k zastavení. Naopak otřesený Liberec kupil chyby a domácím práci hodně ulehčil. "Po prvním setu to na nás padlo, domácí pak byli rozjetí," řekl liberecký Ondřej Fučík a vyzdvihl především tvrdý servis kladenského Karla Linze.

Fanoušci Kladna trubkami a bubny hnali tým za pohárem pro vítěze a mužstvo kouče Jindřicha Licka si i v třetím dějství udržovalo mírné vedení. Duklu nalomila série ztracených čtyř bodů po technickém oddechovém času, díky které vedlo Kladno 12:7.

Domácí dohrávali v euforii, sice nechali Duklu nadechnout, ale nic víc. Při mečbolu dvojice Sobotka, Svoboda zablokovala smečujícího Pešla a hala vybuchla nadšením. Hráči si plácali s diváky a děkovali jim za podporu. "Díky nim máme titul," klaněl se fanouškům Fokt.

Liberecká Dukla získala poslední titul v roce 2003. Od té doby se čtyřikrát probojovala do finále, ale nikdy v něm neuspěla. Třikrát podlehla Kladnu respektive Odolena Vodě, jednou Českým Budějovicím. Letošní sezona Severočechům vyšla, ale trofej v ní nakonec nezískali ani jednu: v evropském Vyzývacím poháru došli svěřenci trenéra Michala Nekoly do semifinále, v extralize i v Českém poháru prohráli ve finále.

Finále play-off volejbalové extraligy mužů - 6. zápas:
Kladno - Liberec 3:0 (25, 11, 20)
Rozhodčí: Labašta, Hudík. Čas: 80 min. Diváci: 1300. Konečný stav série: 4:2.
Kladno: Böhm, Sobotka, Svoboda, Linz, Fokt, Skladaný, libero Minařík - Diviš, Šrámek, Barák. Trenér: Licek.
Liberec: Jeslínek, Čermák, Vencovský, Pešl, Kotrch, Novák, libero Ticháček - Nesvačil, Vodvárka, Fučík. Trenér: Nekola.
Konečné pořadí extraligy 2009/10:
1. Kladno, 2. Liberec, 3. Č. Budějovice, 4. Příbram, 5. Ostrava, 6. Zlín, 7. Benátky n. J., 8. Havířov, 9. Ústí n. L., 10. Brno, 11. ČZU Praha (zůstává v soutěži, první ligu vyhrál její B-tým).

Reklama

Související témata: