Hlavní obsah

Kauza Bryant: začne se vytahovat špína na žalobkyni

DENVER (USA)

Obhájci Kobeho Bryanta mohou mít pro pokračování předběžného líčení v zásobě další překvapení, které může mít souvislost se sexuální minulostí údajné oběti. Tvrdí to alespoň právní odborníci, kteří sledují soudní jednání v případě znásilnění devatenáctileté dívky, kterého se měla dopustit právě hvězda Los Angeles Lakers.

Článek

Bryant se k soudu v coloradském Eaglu bude muset ve středu dostavit na přerušené předběžné líčení, které rozhodne o tom, zda se jeho případ dostane před soud. Při první části soudního jednání Bryantova advokátka Pamela Mackeyová soudce Fredericka Gannetta rozčílila nejen opakováním jména oběti, ale také otázkou, zda jsou vaginální zranění recepční možná u někoho, kdo měl během tří dnů pohlavní styk s třemi různými muži.

Právní experti proto očekávají, že pro oporu tohoto tvrzení může Mackeyová sáhnout k předvolání vlastních svědků. Během předběžného líčení přitom v drtivé většině případů svědky předvolává pouze obžaloba, zatímco obhajoba si své trumfy schovává až na případný vlastní proces před porotou.

Začne se přetřásat sexuální minulost žalobkyně

Podle Christophera Muellera, profesora právnické fakulty univerzity v Coloradu, bude muset Mackeyová předložit důkazy o údajné promiskuitě oběti, pokud bude chtít i nadále vést výslechy tímto směrem. Je přitom pravděpodobné, že v tomto případě by soudce vykázal všechny diváky z jednací síně, protože veřejné přetřásání sexuální minulosti recepční z hotelu ve Vailu by ji mohlo psychicky poškodit. "Pokud chcete údajnou oběť chránit před psychickým tlakem, nemůže Mackeyová podobné důkazy uvádět veřejně," dodal Mueller.

Pětadvacetiletý hráč Los Angeles Lakers čelí obvinění, že mladou ženu znásilnil 30. června ve svém pokoji v hotelu v horském středisku ve Vailu. Bryant tvrdí, že s ním dívka, která v podniku pracovala jako recepční, spala dobrovolně.

Bryant by mohl v poklidu hrát NBA

Případný soudní proces, jehož odvrácení je vzhledem k důkazům velmi nepravděpodobné, by měl být zahájen do šesti měsíců od ukončení předběžného líčení. Bryant, který je na svobodě díky kauci, však může souhlasit s jeho odložením a před porotu by tak mohl jít až po skončení sezony profesionální basketbalové soutěže. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí.

Reklama