Hlavní obsah

Boll už má dvanáctý evropský titul, se Süssem vyhráli čtyřhru

OSTRAVA

Do sbírky evropských zlatých medailí Němce Timo Bolla přibyl v sobotu už dvanáctý nejcennější kov, když s krajanem Christianem Süssem vyhráli na mistrovství Evropy v Ostravě čtyřhru. Polední semifinálový zápas se švédskou dvojicí i finále o čtyři hodině později proti Dánům Grothovi se Sternbergem zvládli Němci naprosto hladce, bez ztráty jediného setu a získali titul evropských šampiónů už počtvrté za sebou.

Foto: Petr Josek, Reuters

Timo Boll (vpravo) se raduje s Christianem Süssem na ME v Ostravě

Článek

„Taková vítězství neomrzí. Od prvního dne cítím v Ostravě dobrou formu, navíc se Süssem na sebe u stolu slyšíme, takže to všechno zafungovalo dobře,“ říkal 29letý Boll, který se drží jasně v čele evropského žebříčku a je druhým hráčem světa.

Boll je pochopitelně i největším favoritem mužského singlu, jehož čtvrtfinále se odehraje až v sobotu pozdě večer a za soupeře v něm bude mít Francouz Matteneta, přemožitele našeho Josefa Šimončíka ve 4. kole.

Mezi osmičkou nejlepších je také druhý nasazený Bělorus Samsonov, o medaili si ale zahrají i 38letý Rakušan Schlager, který vyřadil z turnaje Petra Korbela, a dokonce o téměř tři roky starší Belgičan Saive. Sestavu čtvrtfinalistů pak doplňují Rumun Crisan a další dva Němci Süss a Baum.

V ženské dvouhře je už rozhodnuto o medailistkách. Potřetí v kariéře si evropský cenný kovu ze singlu zajistila 32letá Běloruska Viktorie Pavlovičová, jenž výrazně přispěla v Ostravě i k bronzu družstva. Ve čtvrtfinále dvouhry ve čtyřech setech přehrála Potaovou, která přitom ve 4. kole vyřadila obhájkyni titulu Wu Ťia-tuo z Německa.

Ve čtvrtfinálovém souboji dvou hráček čínského původu zajistila vůbec první medaili pro Turecko 21letá Hu Meleková, na jejíž pálce skončila ve 3. kole Renáta Štrbíková a vzápětí i hvězda zlatého nizozemského družstva Li Ťiao.

Hlavně zásluhou výtečného servisu se už potřetí za sebou dostala do semifinále ME Litevka Paskauskieneová, zlatá z předloňského šampionátu. Medaili v Ostravě navíc bude mít i ze čtyřhry, kterou tady hraje s Ruskou Fadějevovou.

Jako poslední mezi čtyři nejlepší v singlu pronikla 28letá čínská rodačka v rakouských barvách Liu Ťia. Třetí hráčka kontinentálního pořadí má doma evropské zlato už z roku 2005 a zatím vyhrála v Ostravě, včetně týmové soutěže, všech svých 11 utkání.

ME ve stolním tenisu v Ostravě
Muži – čtyřhra:
semifinále: Boll, Süss (Něm.)–Lundqvist, Gerrell (Švéd.) 4:0 (5, 8, 3, 8), Sternberg, Groth (Dán.)–Kchou Lej, Pryščepa (Ukr.) 4:2 (9, 9, 5, -8, -8, 4), finále: Boll, Süss–Sternberg, Groth 4:0 (9, 5, 4, 2).
Ženy – dvouhra:
čtvrtfinále: Vik. Pavlovičová (Běl.)–Potaová (Maď.) 4:0 (5, 12, 9, 7), Hu Meleková (Tur.)–Ču Fang (Šp.) 4:2 (6, 6, 9, -8, -6, 7), Paskauskieneová (Lit.)–Sü Ťie (Pol.) 4:1 (8, -6, 8, 9, 8), Liu Ťia (Rak.)–Silbereisenová (Něm.) 4:2 (-3, 8, -5, 8, 8, 3).

Reklama