Hlavní obsah

I druhý test americké basketbalistky Taurasiové byl pozitivní

ISTANBUL

V dopingové kauze basketbalové mistryně světa a elitní střelkyně Diany Taurasiové vykázal pozitivní výsledek i kontrolní test vzorku B. Informovala o tom turecká televize NTV.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Americká basketbalistka Diana Taurasiová (vpravo) při MS v České republice.

Článek

Dvojnásobná olympijská vítězka a členka vítězného týmu z loňského mistrovství světa v České republice je podezřelá z porušení pravidel o dopingu od listopadového utkání euroligového Fenerbahce s Istanbul University, kdy byl ve vzorku její moči zjištěn zakázaný stimulant modafinil. Spoluhráčka české reprezentantky Hany Horákové má od té doby zastavenou činnost.

Potvrzení výsledku by mohlo ohrozit účast Taurasiové na olympijském turnaji v Londýně. MOV totiž na hry nepustí sportovce, kteří dostanou za doping půlroční nebo vyšší trest. A basketbalistce hrozí dvouletý distanc, v takovém případě by olympiádu ani nestihla.

Na modafinil byla v minulosti pozitivně testována například americká sprinterka Kelli Whiteová. Ta kvůli tomu musela vrátit dvě zlaté medaile z mistrovství světa 2003 v Paříži.

Podle listu Habertürk vyvolal případ nedůvěru dalších zahraničních hráček Fenerbahce v dopingovou laboratoř v Ankaře, která vzorky analyzovala. Kapitánka české reprezentace Horáková a další hvězda Penny Taylorová z Austrálie prý po nedělním ligovém utkání s Besiktasem podstoupily test až po souhlasu Turecké basketbalové federace s tím, že vzorky budou ke kontrole odeslány do vyhlášené laboratoře v Kolíně nad Rýnem.

Reklama