Hlavní obsah

Pardubice ukončily domácí neporazitelnost Nového Jičína v NBL

PRAHA

Basketbalisté Nového Jičína na úvod nadstavbové části NBL poprvé v sezoně doma prohráli. Třetí tým základní části dnes podlehl 74:85 Pardubicím, které skončily v tabulce o bod za ním. Vítěz základní části Prostějov zahájil nadstavbu výhrou nad Ostravou 97:83.

Článek

Pardubice si vypracovaly v Novém Jičíně náskok až 21 bodů. I když domácí v závěru snížili, Východočeši ukončili téměř čtyřleté čekání na výhru z palubovky severomoravského soupeře. "Strašně mě mrzí, že dobyli naši pevnost zrovna v této důležité části sezony," uvedl trenér Nového Jičína Zbyněk Choleva.

"Na dnešním utkání mě těší jen to, že jsme nepolevili a hráli až do úplného konce. V poslední čtvrtině jsme ještě docela slušně tlačili. Jinak jsme byli celý zápas horší, prohráli jsme rozhodující doskok a hlavně jsme míjeli spoustu střel. Pardubice hrály tvrdě a s tím jsme se nedokázali popasovat," dodal Choleva.

Hosty táhlo americké trio Arnold, Wright a Hampton, které se postaralo dohromady o 45 bodů. Podle trenéra Jana Slowiaka byl rozhodujícím momentem zápasu začátek druhého poločasu. "Dokázali jsme odrazit jejich nástup a navíc navýšit náskok. V poslední čtvrtině jsme mohli utkání kontrolovat, i když z mého pohledu tam bylo pár zbytečných ztrát. Domácí bojovali a za každou cenu se chtěli vrátit do utkání, ale stále jsme je nepustili pod deset bodů, což nás uklidňovalo," řekl Slowiak.

Prostějov vedl nad Ostravou dokonce o 24 bodů, nakonec vyhrál čtrnáctibodovým rozdílem. Hanáci si pomohli k výhře i dvanácti trojkami a dobře se naladili před cestou do ruského Krasnodaru, kde budou v úterý bojovat o postup do čtvrtfinále Vyzývacího poháru.

Střelba z dálky naopak zradila hráče USK Praha, kteří v utkání s Plzní proměnili jediný z čtrnácti trojkových pokusů. Přesto zvítězili nad předposledním týmem základní části 67:58.

"Nebylo to představení, které by se zapsalo do historie jako to nejkrásnější," uznal kouč USK Ken Scalabroni. "V první polovině jsme se soustředili pouze na útok, což nelze. Nedali jsme střely a nehráli ani chytře. Plzeň hrála dobře, ale my musíme předvést více," řekl americký trenér.

Hosty oslabila chřipková epidemie. "Měli jsme problém sejít se na tréninku, pořádně jsme netrénovali," uvedl kouč Dominik Feštr. Navíc se Plzni brzy vyfauloval Vrubl. I tak dokázala tři minuty před koncem ještě vyrovnat, v závěru už měli Pražané navrch.Připravujeme další podrobnosti

Reklama