Hlavní obsah

Basketbalisté Dallasu jsou podruhé v historii ve finále NBA

DALLAS

Basketbalisté Dallasu smazali v poslední čtvrtině osmibodovou ztrátu a porazili v pátém finále Západní konference Oklahomu 100:96. Mavericks ovládli sérii 4:1 na zápasy a po roce 2006 postoupili podruhé v historii do finále NBA.

Foto: Mike Stone, Reuters

Basketbalisté Dallasu Shawn Marion (vlevo), Jason Kid (uprostřed) a Dirk Nowitzki

Článek

Mladý celek Oklahomy ztratil za tři čtvrtiny pouze šest míčů, ale v poslední části hned sedm. Thunder byli skoro celou závěrečnou část ve vedení, ale minutu a čtvrt před koncem poslal trojkou Dirk Nowitzki svůj tým do vedení 95:94. Hosté už se na obrat nezmohli. "Příští rok našim tahounům bude 23 let, takže pořád budou mladí. Na to se nebudeme vymlouvat," uvedl trenér Thunder Scott Brooks, jenž nechtěl svádět vyřazení na nezkušenost svého týmu.

Russell Westbrook byl s 31 body nejlepším střelcem utkání, avšak trefil pouze 11 z 28 střel. Kevin Durant přidal 23 bodů a devět doskoků, ale zbytek základní pětky Thunder si připsal jen dva body.

Dallas táhlo duo Nowitzki - Shawn Marion. Oba si připsali po 26 bodech. Němec Nowitzki proměnil všech devět trestných hodů a v celé sérii minul pouze dvě šestky z 61 pokusů. Nejlepším náhradníkem byl J.J. Barea se 14 body.

Po utkání domácí Dallas přebral trofej pro vítěze Západní konference NBA. "Takovou už jednu máme. Pro dnešek si ji můžeme užít, ale náš cíl je jiný. Naše cesta ještě neskončila," řekl Nowitzki, který jako jediný s Jasonem Terrym pamatuje tažení Mavericks z roku 2006.

Oklahoma nedokázala narušit hegemonii gigantů Západní konference. Za posledních třináct let se vítězem stali pouze Lakers, San Antonio a Dallas.

Dallas nyní čeká na soupeře, jenž vzejde z dvojice Miami - Chicago, které prohrává 1:3. Ať už série dopadne jakkoli, Mavericks budou mít minimálně šest dní na odpočinek.

Třetí kolo play-off NBA:
Finále Západní konference - 5. zápas:
Dallas - Oklahoma City 100:96 (konečný stav série 4:1).

Reklama

Související témata: