Hlavní obsah

VIDEO: Ani na chvíli jsme to nevzdali, řekl o obratu basketbalistů Dallasu Nowitzki

MIAMI

Do konce druhého finále basketbalové NBA chybělo něco přes sedm minut, když domácí hráč Miami Dwyane Wade proměnil přímo u lavičky hostí tříbodový pokus a zvýšil náskok domácích o patnáct bodů. Publikum na slunné Floridě se chystalo oslavovat druhé finálové vítězství. Jenže všechno bylo nakonec jinak. Po famózním obratu v závěru se nakonec z výhry radovali hráči Dallasu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Dirk Nowitzki se chystá zakončit ve finále NBA s Miami

Článek

Dallas v posledních minutách nastřílel 22 bodů oproti pěti domácím a postaral se o jeden z nejúžasnějších obratů v NBA. Podobný kousek dokázali Mavericks na palubovce soupeřů už podruhé během krátké doby. Ve čtvrtém zápase finále Západní konference smazali patnáctibodový náskok Oklahomy.

Hlavním strůjcem zmrtvýchvstání Dallasu byl Dirk Nowitzki, jenž se ve druhém finále postaral o 24 bodů a devět z nich včetně vítězné trefy zaznamenal v posledních třech minutách zápasu. "Byl to obrovský comeback. Především jsme se za celou dobu ani na okamžik nevzdali, což na tom bylo nejcennější," řekl po zápase německý basketbalista.

Zatímco Jason Kidd likvidoval protiútoky domácích, další veterán Nowitzki se v závěru rozstřílel. Necelou půlminutu před koncem dal trojku a pak pouhé tři vteřiny před poslední sirénou vstřelil vítězný koš. "Perfektně jsme pracovali v defenzívě, vyvíjeli jsme presink po celém hřišti. Zpočátku zápasu nám to tolik nevycházelo, ale nakonec jsme se rozjeli a byli k nezastavení," řekl Nowitzki.

Hvězdy Miami LeBron James a Wade sice zářily po většinu zápasu, ale v posledních čtyřech minutách vyšly úplně naprázdno. James dokonce za celou poslední čtvrtinu zaznamenal jen dva body, čtyři jeho střelecké pokusy včetně dvou trojkových skončily mimo.

Reklama