Hlavní obsah

České volejbalistky skončily v Evropské lize čtvrté

ISTANBUL

České volejbalistky obsadily v Evropské lize čtvrté místo. V utkání o bronz v sobotu v Istanbulu prohrály s Bulharskem 0:3 za 80 minut. Ve vyrovnané partii nezvládl český tým koncovky jednotlivých setů a v turnaji Final Four nezískal ani jednu sadu. Celkové prvenství vybojovaly potřetí za sebou Srbky, které v Turecku neztratily žádný set ani ve finále proti domácí reprezentaci.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Trenér Jiří Šiller vsadil oproti nevydařenému semifinálovému duelu se Srbskem na změnu nahrávaček, Lucii Mühlsteinovou nahradila Šárka Kubínová. Do zápasu vstoupily lépe české hráčky, které vedly 8:5. Jenže pak nechaly soupeřkám hodně prostoru v útoku a samy se nedokázaly prosadit. V koncovce ještě snížily na 21:22, následnou sérií tří nevynucených chyb ale nabídly soupeřkám zisk prvního setu, který Bulharky ukončily přímým bodem z podání.

Nejlepší výkon odvedly české hráčky ve druhém setu, v němž se oba týmy střídaly ve vedení. Ze stavu 5:9 se podařilo českým volejbalistkám při podání Kubínové šesti body otočit skóre. V koncovce vedly po bloku Pastulové 24:22, neproměnily však ani jeden ze dvou setbolů. Nezužitkovaly ani další za stavu 26:25 a toto klopýtnutí je psychicky srazilo.

Ve třetí sadě už se více prosazovaly bojovněji naladěné Bulharky, které k přesnějším blokům přidaly i jistější podání. V závěru se ještě pokusily české volejbalistky vzchopit. Odvrátily první mečbol Bulharek, při druhém ale nezvládly příjem podání. Kubínová se ve snaze vrátit míč do hry dotkla sítě a tím definitivně padla poslední naděje.

Závěrečný turnaj Evropské ligy volejbalistek v Istanbulu:
O 3. místo: Česká republika - Bulharsko 0:3 (-21, -26, -23)
Rozhodčí: Kraftová (Něm.), Alijev (Ázer.). Čas: 80 min. Diváci: 800.
Sestava Česka: Barborková, Pastulová, Havlíčková, Havelková, Svobodníková, Kubínová, libero Jášová - Melichárková, Vanžurová, Kossanyiová, Sajdová, Mühlsteinová.
Finále: Srbsko - Turecko 3:0 (17, 21, 23)

Reklama