Hlavní obsah

Veselý dostal v NBA vlastního trenéra na pilování střelby

WASHINGTON

Kvůli českému basketbalistovi Janu Veselému angažoval Washington Wizards specialistu na trénink střelby Jaye Wolfa. Veselý nad rámec společného tréninku s týmem individuálně piluje střelbu se speciální pomůckou, která mu fixuje ruku ve správné poloze. Celkem během přípravy na start NBA tráví v tělocvičně devět hodin denně.

Foto: ČTK/AP

Basketbalista Washingtonu Jan Veselý s trenérem

Článek

Třetí Čech v historii, který se probojoval do NBA, přichází do haly Verizon Center kolem deváté hodiny ranní a začíná cvičeními na zlepšení fyzické kondice, koordinace a omezení nedostatků, které v jeho pohybu ukázaly speciální testy. Těmi každý hráč prošel na začátku přípravy.

V deset hodin ho čeká individuální příprava s trenéry, kdy pracuje na hře zády ke koši a střelbě. "Na přání trenéra Flipa Saunderse přijel specialista z Minnesoty, který s Honzou pracuje na zlepšení střelby. Ten si s sebou přivezl speciální pomůcku, kterou má Honza na pravé ruce a která mu fixuje ruku ve správné poloze, aby střelba byla opravdu ideální," uvedl oficiální web českého basketbalisty.

Právě technika střelby je podle trenéra Saunderse největší slabinou Veselého. "Není to střelec. Hodně smečuje a střílí z otevřených pozic. Když se může soustředit na střelu, není to špatné, ale když je pod tlakem, nepomáhá si tolik nohama a na střelbu používá hlavně ruce," citoval Washington Post trenéra Saunderse

Podle specialisty Wolfa je prý třeba střelbu Veselého jen lehce vylepšit. "Je třeba zlepšit pár maličkostí. Jan je ale dobrý žák a chce na sobě pracovat," řekl Wolf, který přirovnal Veselého k jedné z největších hvězd posledních sezon NBA Kevinu Garnettovi. "Jan je hodně atletický typ hráče, ale má dobrý basketbalový instinkt. Hodně mi připomíná Garnetta," dodal Wolf, který zůstane s Veselým do konce týdne.

V jedenáct hodin pak začíná Wizards společný dvouapůlhodinový trénink, kde se pracuje na herních kombinacích a herních systémech. Poté na hráče čeká rehabilitace, vířivka, masáž či ledování bolavých míst a oběd s krátkým odpočinkem. V 17:00 přijde na řadu druhý dvouhodinový trénink a znovu rehabilitace případně návštěva fyzioterapeuta. Jeho služby Veselý nyní využívá častěji, jelikož ho od sobotního přípravného zápasu s Philadelphií, v němž dal sedm bodů, pobolívá naražený bok.

Až kolem osmé hodiny večer opouští Veselý halu, jde na večeři a spát. Od tohoto týdne však náročný režim trochu poleví, jelikož Wizards přejdou do systému s jediným společným tréninkem za den. V noci z úterka na středu sehraje Washington druhý přípravný zápas s Philadelphií. Týden na to vstoupí do sezony zápasem s New Jersey.

Reklama