Hlavní obsah

V Novém Sadu se střetli fanoušci házenkářů Srbska a Chorvatska

NOVI SAD

V Novém Sadu, dějišti mistrovství Evropy házenkářů, se v úterý večer střetli fanoušci Srbska a Chorvatska. Dnes o tom informovala agentura Beta. Jeden Chorvat utrpěl zranění a asi desítku aut s chorvatskou registrací vandalové poničili. Ve Vojvodině, v níž Novi Sad leží, žije řada Srbů, kteří museli v důsledku občanské války uprchnout z Chorvatska.

Foto: Reuters

Sportovní fanoušci - ilustrační foto

Článek

Policie v Novém Sadu v souvislosti s násilnostmi, které vypukly po vítězství Chorvatů nad Francií, zatkla šest lidí. Počet zatčených může podle policejní mluvčí Milevy Tomičové ještě vzrůst, protože do potyček se zapojilo daleko více lidí.

Zápas Chorvatska s Francií, který skončil postupem družstva z balkánské země do semifinále, sledovalo asi 4000 chorvatských fanoušků.

Vášně panují mezi srbskými a chorvatskými sportovními fanoušky dlouhá léta. Násilnosti mezi fotbalovými fanoušky bělehradských a záhřebských klubů se například začátkem 90. let staly předznamenáním krvavých konfliktů na Balkáně.

V paměti zůstává zejména zápas mezi Crvenou Zvezdou Bělehrad a Dinamem Záhřeb z května 1990, který skončil všeobecným násilím. Bělehradské fanoušky tehdy vedl Željko Ražnatović zvaný Arkan, který během občanské války proslul nebývalou krutostí.

Reklama

Související témata: