Hlavní obsah

Volejbalisté zahájí kvalifikaci MS s Ukrajinou a Dánskem

ŘÍM

Nelehká cesta čeká české volejbalisty v kvalifikaci na mistrovství světa 2006 v Japonsku. Boj o světový šampionát začnou ve druhém kole třístupňové kvalifikace ve skupině s Ukrajinou, Dánskem a týmem, který postoupí z prvního kola. Pokud postoupí narazí ve třetím kole na Itálii, Španělsko a další úspěšný celek ze druhé části. Rozhodl o tom páteční los v Římě.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Do 'české' skupiny ve druhém kole kvalifikace mohou postoupit Anglie, Skotsko a Severní Irsko.

Pokud postoupí výběr trenéra Pavla Řeřábka z druhé pozice, utká se o dvě účastnická místa na světovém šampionátu s Francií, Nizozemskem a nejspíš s Německem.

České volejbalistky byly rovněž zařazeny do druhé ze tří kvalifikačních fází. Ve skupině se střetnou s Chorvatskem a dvěma družstvy z úvodního kola, postupový model je podobný jako u mužů. Také ženský šampionát uspořádá Japonsko, které oba vrcholné turnaje těsně po sobě hostilo i v roce 1998.

Stejně jako Češi, vítězové letošní Evropské ligy, dopadli při nasazování také Bulhaři, kteří budou o víkendu hrát v semifinále Světové ligy. Podle světového žebříčku jsou totiž devátým a Češi desátým evropským mužstvem, zatímco mezinárodní federace FIVB zařadila rovnou do třetího kvalifikačního kola osm celků.

Šampionáty společně

Celá kvalifikace musí být završena do konce srpna příštího roku, oba šampionáty se budou hrát v listopadu 2006 - nejprve se v Japonsku představí ženy, hned po nich začnou muži. V každé kategorii se na závěrečný turnaj dostane 24 celků.

Systém kvalifikace MS se proti minulým letům změnil. Pro postup na předchozí šampionát v roce 2002 stačilo vyhrát jediný turnaj. Evropa bude mít v Japonsku devět mužských zástupců, což je o dva méně, než kolik jich předloni startovalo v Argentině. Ženských týmů z Evropy se na MS dostane sedm, navíc italské obhájkyně titulu mají účast jistou bez kvalifikace.

Čeští reprezentanti postoupili předloni v Argentině do osmifinálové skupiny, ženy skončily v Německu hned v základní fázi šampionátu.

Rozlosování kvalifikace - muži:
Skupina F:
ČR, Ukrajina, Dánsko, vítěz skupiny A (Anglie, Skotsko, Severní Irsko).
Při postupu z prvního místa - skupina I:
Itálie, Španělsko, ČR, druhý tým ze skupiny H (Německo, Finsko, Chorvatsko, vítěz skupiny B).
Při postupu z druhého místa - skupina K:
Francie, Nizozemsko, ČR, vítěz skupiny H.
Rozlosování kvalifikace - ženy:
Skupina F:
ČR, Chorvatsko, vítěz skupiny B (Portugalsko, Slovinsko, Rakousko, Slovensko, Bělorusko), druhý ze skupiny A (Anglie, Skotsko, SČH, Albánie, Španělsko).
Při postupu z prvního místa - skupina I:
Polsko, Německo, ČR, druhý ze skupiny E (Řecko, Ukrajina, vítěz skupiny C, druhý ze skupiny B).
Při postupu z druhého místa - skupina G:
Rusko, Bulharsko, ČR, vítěz skupiny D (Rumunsko, Ázerbájdžán, vítěz skupiny A, druhý ze skupiny C).

Reklama