Hlavní obsah

Basketbalistky znají olympijské soupeřky. Tahákem skupiny bude repríza finále MS proti USA

České basketbalistky už znají soupeřky v základní skupině olympijského turnaje. V "áčku" je budou postupně čekat favorizované Američanky, Angola, Chorvatsko, Turecko a Čína. Skupinu B tvoří Austrálie, Rusko, Brazílie, Velká Británie, Francie a Kanada. Právě Kanaďanky urvaly poslední volné místo na turnaji, když v rozhodujícím duelu v Ankaře porazily Japonky 71:63.

Foto: Umit Bektas, Reuters

České basketbalistky oslavují na kvalifikačním turnaji v Ankaře vítězství nad Japonskem, jímž si zajistily účast na olympijských hrách v Londýně.

Článek

Češky si účast na hrách vybojovaly v kvalifikaci, když porazily Nový Zéland, Argentinu a Japonsko. Postoupily tak společně s dalšími třemi evropskými celky Francií, Tureckem a Chorvatskem. Posledním postupujícím z kvalifikace je Kanada, která dnes v přímém duelu o postup zdolala Japonsko.

Na české vicemistryně světa ve skupině čeká repríza finále světového šampionátu z roku 2010 s USA. Následně narazí na Chorvatsko a Turecko, které zdolaly v přípravě na kvalifikaci i na loňském mistrovství Evropy. S Angolou se basketbalistky utkaly naposledy v kvalifikaci na minulé hry v Pekingu v roce 2008 a jasně vyhrály. Čínu porazily ve třech přípravných zápasech v roce 2010, vždy těsným výsledkem.

Olympijský turnaj odstartují svěřenkyně trenéra Lubora Blažka proti Číně 28. července, o dva dny později změří síly s Tureckem, 1. srpna hrají s Chorvatskem, 3. srpna s USA a skupinu zakončí 5. srpna s Angolou. Čtvrtfinálové zápasy jsou na programu 7. srpna, o dva dny později semifinále a utkání o 3. místo a finále se hraje 11. srpna.

Los olympijského turnaje basketbalistek
Skupina A: USA, Čína, Angola, Turecko, Česko, Chorvatsko
Zápasy Česka: 28.7. ČR - Čína, 30.7. ČR - Turecko, 1.8. ČR - Chorvatsko, 3.8. ČR - USA, 5.8. ČR - Angola.
Skupina B: Austrálie, Rusko, Brazílie, Velká Británie, Francie, Kanada.
Do čtvrtfinále postoupí první čtyři týmy z každé skupiny.

Reklama