Hlavní obsah

Volejbalistky budou hrát doma ve Varech i o Grand Prix

Karlovy Vary

Karlovy Vary se během dvou svátečních dnů opět stanou centrem evropského volejbalu. Po loňském mistrovství Evropy mužů vyvrcholí ve čtvrtek a pátek v lázeňském městě Evropská liga žen a české hráčky budou bojovat nejen o medaili, ale také o šanci zahrát si poprvé prestižní světovou soutěž Grand Prix.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Helena Havelková smečuje přes Galit Devašovou z Izraele v utkání Evropské ligy volejbalistek v Brně

Článek

Češky měly coby domácí tým účast na Final Four Evropské ligy jistou. I tak by díky svým výsledkům postoupily coby nejlepší celek z druhých míst po dvanáctičlenné základní části. V klíčovém zápase je ve čtvrtek od 18:00 čekají Nizozemky, výhra by je posunula do finále i do kvalifikace o Grand Prix.

"Volejbal hrát umíme, o tom nás přesvědčily předešlé turnaje Evropské ligy. Pokud nebudeme příliš nervózní, zvládneme i důležité utkání proti Nizozemkám," řekl odhodlaně italský kouč reprezentace Carlo Parisi, který chce úspěchem v Karlových Varech završit dvouměsíční úvodní přípravu s českým družstvem, jež by rádo vylepšilo loňské čtvrté místo.

V roli největších favoritek budou ve Varech vystupovat Srbky. Vyhrály všechny předchozí tři ročníky, jasně ovládly základní skupinu a cenné zkušenosti sbíraly jako jediné v souběžně hrané elitní Grand Prix. Obsadily v ní 11. místo z 16 týmů.

Se stejným bodovým ziskem (35) však prolétly základní částí Evropské ligy i Bulharky. Nizozemský tým posbíral 30 bodů, o čtyři více než Češky, jenže vzájemná utkání hovořila pro Parisiho výběr. České hráčky třikrát Nizozemsko porazily, i když pokaždé až po pětisetové bitvě, a jednou s ním prohrály.

Hráčky věří, že Vary nebudou žít jen filmovým festivalem

Volejbalistky věří, že karlovarští obyvatelé a návštěvníci nebudou žít jen filmovým festivalem, ale zamíří i do KV Areny. Odhodlány předvést maximum jsou všechny. "Chceme proslavit český volejbal ve světě. Věřím, že příští rok máme šanci Grand Prix hrát," prohlásila univerzálka Aneta Havlíčková, od níž se očekává největší bodový příděl pro tým.

"Doufám, že ve Final Four v Karlových Varech zúročíme naší dvouměsíční práci," přála si kapitánka Helena Havelková, která s Havlíčkovou a koučem Parisim během klubové sezony s italským celkem Busto Arsizio vyhrála tři cenné trofeje a od podzimu bude hrát v Rusku za Krasnodar. I když měla opětovné problémy s břišním svalem, na vrchol léta je fit.

Loni ve Final Four v Istanbulu české hráčky dvakrát prohrály 0:3, v semifinále se Srbskem i v duelu o bronz s Bulharskem.

Program Final four:
Čtvrtek 5. července - semifinále:
15:00 Srbsko - Bulharsko,
18:00 ČR - Nizozemsko.
Pátek 6. července:
15:00 o 3. místo,
18:00 finále.
Přehled dosavadních vítězek EL:
2009 Srbsko, 2010 Srbsko, 2011 Srbsko.

Reklama