Hlavní obsah

Trenérem ženské basketbalové reprezentace zůstává Blažek

Praha

Trenérem národního týmu basketbalistek bude i nadále Lubor Blažek. Výkonný výbor České basketbalové federace ho ve středu potvrdil ve funkci a prodloužil mu smlouvu do mistrovství Evropy v příštím roce. V případě umístění do pátého místa a postupu na světový šampionát v roce 2014 mu bude kontrakt automaticky prodloužen.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistky zleva Kateřina Elhotová, Eva Vítečková a Petra Kulichová

Článek

Osmapadesátiletý Blažek nahradil v roce 2009 na lavičce Milana Veverku, aby připravil reprezentaci na domácí mistrovství světa. Na něm senzačně dovedl tým až do finále, kde nestačil na favorizované USA. Následně obsadil s basketbalistkami čtvrtou příčku na mistrovství Evropy a letos došel do čtvrtfinále olympijského turnaje v Londýně. Nyní ho čeká další výzva v podobě evropského šampionátu ve Francii.

"Je to zajímavá práce, která mě baví, takže jsem tu nabídku přijal," uvedl Blažek k prodloužení smlouvy v tiskové zprávě. O podmínkách prý nelicitoval. "Jsou dány dlouhodobě. Budou tedy stejné jako dřív a jako měli ostatní trenéři," dodal.

Dosud vedl reprezentaci společně s USK Praha, před touto sezónou však přenechal trenérský post svému asistentovi Benešovi. Na reprezentaci tak bude mít více času. Hlavním úkolem bude připravit mužstvo na evropský šampionát, kde se v základní skupině Češky utkají s Chorvatskem, Litvou a Běloruskem. "Lepší skupinu bych si nevybral. A to i přesto, že naše skupina není jednoduchá," řekl Blažek.

Začínal jako trenér mládeže, mezi dospělými vedl nejprve muže Sparty, ale poté již trénoval výhradně ženské týmy. Kralupy a Přerov dovedl do finále ligy, s USK získal tři tituly a ukončil nadvládu Brna. Jako asistent trenéra Jana Bobrovského byl u předchozích úspěchů reprezentace, včetně zlata z ME 2005.

Reklama