Hlavní obsah

VIDEO: Od chemoterapie až do Londýna. Badmintonista Koukal ukázal cestu svého snu

Praha

Byl nervóznější než před důležitým zápasem. V pondělí večer usedl badmintonista Petr Koukal do sálu kina Aero, aby se podíval na premiéru filmu Cesta snu. Snímku, v němž hraje hlavní roli a který popisuje nejemotivnější část života dvojnásobného účastníka olympijských her. Čtyřiapadesát minut shrnuje období od strachu po diagnóze rakoviny varlat až po euforii, když Koukal s českou vlajkou obcházel Olympijský stadión v Londýně.

Trailer k filmu Cesta snu Petra Koukala

 
Článek

První záběry z celkových čtyřiceti hodin natočeného materiálu vznikly už tři dny po operaci. Ukazují nepříjemnou chemoterapii, složité první kroky při návratu na kurty, dramatický boj o olympijskou nominaci, ale především nezdolnou Koukalovu vůli.  „Ať si každý z toho filmu vezme to, co cítí. Já doufám, že aspoň někoho povzbudí, aby bojoval a věřil ve slovo návrat,“ říká sedmadvacetiletý Koukal.

Pozval olympioniky

Na premiéru do kina Aero se vedle tvůrců a Koukalových přátel sešli i jeho parťáci z londýnské olympiády. V sále se usadili třeba vodní slalomáři Vavřinec Hradilek a Jaroslav Volf nebo tenistka Lucie Hradecká. „Já během filmu spíš sledoval lidi, jak reagují, jestli se smějí. Abych si udělal názor, budu se muset podívat v klidu doma,“ vyprávěl Koukal.

Dokument režiséra Vladimíra Baráka střídá dramatické momenty s úsměvnými situacemi, sází na autenticitu bez přibarvování. „Mrzí mě jen některé sprosté výrazy, za ně bych si nafackoval. Ani jsem si nepamatoval, že bych něco takového řekl,“ kál se Koukal.

„Nebýt olympiády, dostával by se z toho Petr mnohem hůř,“ vystihne v dokumentu sílu londýnského snu jeden z Koukalových kamarádů. „Jestli se dá u takové věci jako je rakovina hovořit o dobrém načasování, tak to přišlo. Olympiáda mi moc pomohla, od začátku jsem se díval do kalendáře, jestli stihnu mistrovství republiky a další akce,“ přiznával badmintonista.

V kině i na besedách

Dokument ale málem neměl úplně šťastný konec, Koukal se do olympijské nominace dostal na poslední chvíli. „Měl jsem strach i kvůli filmu, že olympiáda nevyjde. Ale tvůrci říkali, že by to nevadilo a film nemusí mít americký happyend… Skončilo to skvěle, když jsem byl vlajkonošem. Medaile by byla ještě lepší, ale to už bych chtěl moc,“ uznává Koukal, jenž v Londýně prohrál oba své zápasy.

Film do konce roku poběží v kině Mat, opakovaně se objeví také na stanici HBO, která snímek produkovala. „Udělám i projekce pro kamarády a chystám besedy na školách. Film je přihlášen i na některé festivaly,“ hlásí Koukal, jehož další sen směřuje k postupu do elitní světové desítky a příští olympiádě v Rio de Janeiru.

Reklama