Hlavní obsah

Česko - Norsko 19:21Házenkářky sahaly na ME po senzaci. Pořádně potrápily olympijské šampiónky

Bělehrad

S jistotou postupu ze skupiny se málem povedla i senzace. Ještě osm minut před koncem české házenkářky na ME v Bělehradě nečekaně vedly nad olympijskými vítězkami z Londýna Norkami, a přestože pak odešly poražené rozdílem dvou branek, za nadšený výkon zaslouží pochvalu.

Článek

Zářila především brankářka Raníková s téměř padesátiprocentní úspěšností zásahů.

Středeční podvečerní výhra domácího Srbska nad Ukrajinou dostala Česko už na dosah vytouženému postupu do další fáze, kam projdou z každé skupiny tři nejlepší. „Mám velkou radost, že se už teď povedlo vylepšit patnácté místo z mistrovství Evropy 2004, kde jsme hrály naposledy," tvrdí pivotka Petra Vítková, jediná z hráček, která předchozí českou účast pamatuje.

„Řada holek, která tehdy na šampionátu v Maďarsku byla se mnou, už nehraje házenou na vrcholné úrovni, nebo s ní vůbec skončila. Pro mě je ale reprezentace pořád to nejvíc, co mohu zažít a co stojí za veškeré odříkání," říká 35letá Vítková, která debutovala ve dvaceti.

Na šampiónky bez respektu

Proti Norkám vyrukovaly české hráčky večer úplně bez respektu. Olympijské vítězky z Londýna a obhájkyně zlata sice byly obrovskými favoritkami, trenér Jan Bašný předem ale nic nevzdával: „Nemělo smysl jít do zápasu s tím, že prohrajeme. Chtěl jsem, aby si holky zkusily, co se dá proti týmu absolutní světové špičky uhrát."

Vyšlo to parádně, po dvanácti minutách Česko vedlo 6:3 a Norky si vůbec nevěděly rady s brankářkou Raníkovou, která jim v první půli z 22 střel zneškodnila plných 12. Národní tým vedle agresivní obrany i s chutí útočil. Dařilo se mu hru roztáhnout do křídel, a přestože Štěrbovou limitovala obnovená bolest kotníku, role kanonýrky ze spojky se ujala Černá.

Těsné vedení si družstvo udrželo i po změně stran, Norsko dokázalo vyrovnat teprve v 52. minutě na 18:18 a vzápětí Poznarová bohužel poprvé v zápase nedala sedmimetrový hod. Obrana sice dělala, co mohla, ale stále větší problém pro ni bylo uhlídání levou rukou střílející Sullandové, jejíž trefy zajistily favoritkám uklidňující náskok.

Navíc Norkám ve finiši začala skvěle chytat zkušená Lundeová-Haraldsenová, nakonec reprezentantky přibrzdilo i vyloučení Chrenkové a v posledních vteřinách Poznarová zase zahodila sedmičku.

"I když jsme prohrály, tak jsme si to všechny strašně moc užívaly. Radovaly jsme se z každého gólu. Nesmíme věšet hlavy dolů, dodá nám to sebevědomí do dalších zápasů. Dokázaly jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv," řekla ČTK brankářka Barbora Raníková, podle níž nakonec rozhodly české chyby v závěru. "Nevyužily jsme přesilovku, nedaly sedmičku. Norky jsou natolik zkušené hráčky, že si to pohlídaly. Pro nás to bylo hodně těžké, protože jsme hrály takový zápas poprvé," dodala hrdinka utkání.

ME házenkářek - skupina A:
Česko-Norsko 19:21 (12:10)
Poznarová 5/5, Černá 4, Knedlíková 3 - Sullandová 8/2, Korenová 4, Lokeová 3.
Srbsko-Ukrajina 25:23
1.Norsko220049:454
2.ČR210144:432
3.Srbsko210151:512
4.Ukrajina200245:500
Skupina B:
Makedonie - Švédsko 16:26 (8:11)
Dánsko - Francie 28:27 (15:12)

Reklama