Hlavní obsah

Los play off o postup na MS házenkářek 2013

Bělehrad
Aktualizováno

Českým házenkářkám přidělil los play off o postup na mistrovství světa v roce 2013 islandský tým. Dvojzápas se uskuteční na začátku června, doma začnou Seveřanky.

Článek

Dvě poslední zkušenosti svěřenkyň trenéra Jana Bašného s islandskou házenou jsou poměrně nedávného data. V září se oba týmy potkaly na přípravném turnaji O štít města Chebu, kde domácí celek vyhrál 28:21. Islanďanky pak byly na přelomu listopadu a prosince i posledním protivníkem českého výběru před odjezdem na evropský šampionát do Srbska. České reprezentantky nejprve ve Zlíně zvítězily 25:23, za zavřenými dveřmi v Luhačovicích pak podlehly 23:30.

Islanďanky, osmifinalistky loňského světového šampionátu, hrály i na ME v Srbsku, ale ve skupině D prohrály všechny tři zápasy. Češky postoupily do nadstavbové části a v celkovém pořadí turnaje obsadily dvanácté místo. Díky tomu se při bělehradském losu ocitly mezi nasazenými.

Právě Island byl soupeřem českých házenkářek při posledním úspěšném play off. V roce 2004 Češky zvítězily v Reykjavíku o gól a po výhře 24:18 v domácí odvetě postoupily na evropský šampionát do Maďarska. V sedmi dalších sezónách pak na velkých turnajích chyběly, znovu se dočkaly až letos.

Účast na prosincovém MS 2013 mají bez kvalifikace jistou čtyři evropské týmy. Obhájkyně titulu Norky, pořádající Srbsko a další semifinalistky letošního ME z Černé Hory a Maďarska. O osm dalších evropských míst se bude hrát v play off, celkem se šampionátu zúčastní 24 celků.

Los play off o postup na MS 2013 v házené žen v Srbsku
Island - ČR
Německo - Ukrajina
Turecko - Dánsko
Makedonie - Španělsko
Nizozemsko - Rusko
Slovensko - Rumunsko
Švédsko - Polsko
Francie - Chorvatsko
První zápas se bude hrát 1. nebo 2. června, odveta týden nato.

Reklama