Hlavní obsah

Házenkářky zkusí na evropské scéně překvapit

PRAHA

S touhou potrápit a snad i zaskočit favorizované soupeřky odjedou ve středu na evropský šampionát do Maďarska české házenkářky. V Debrecínu se od čtvrtka do neděle postupně utkají se Španělkami, bronzovými z aténské olympiády Ukrajinkami a obhájkyněmi evropského stříbra Norkami.

Foto: SalfordHandball.org.uk

Ilustrační foto.

Článek

"Krutý los nás zařadil do velmi těžké skupiny, v níž Česku všichni připisují roli outsidera a toho, kdo obsadí jediné nepostupové místo. My se ale tak necítíme a chceme soupeřkám pozici minimálně znepříjemnit, i když zranění paty 38leté gólmanky Černé je pro nás skutečně výraznou ztrátou. Přišli jsme s ní o základní stavební kámen sestavy," tvrdí kouč Lubomír Krejčíř.

Už jen samotný postup ze skupiny vedení českého svazu oceňuje finační odměnou. "Nejhorší výsledky v přípravě ze tří soupeřů ve skupině mělo Španělsko, při ideální situaci bychom mohli jít dál přes něj," míní trenér s tím, že šanci postoupit přinesou jen vynikající výkony celého družstva, podpořené elánem novicky Ajglové v brance. "Angažmá v norské lize jí přineslo sebedůvěru, ale i tak bude v těžké pozici," uznává Krejčíř.

Už jen účast na ME je úspěchem

Velký debut na mezinárodní scéně čeká i mladičké Kysučanovou, Jonášovou, Šaškovou a Selicharovou. "Vzhledem k momentální pozici ženské házené u nás a velmi úzké hráčské základně je už samotná účast na mistrovství Evropy nesporným úspěchem. Z přípravy mám ale velmi dobrý pocit, holky vytvořily kompaktní celek a věřím, že jsou schopné hrát na hraně vlastních možností. Je však otázka, zda to bude stačit," tvrdí kouč.

Nejzkušenější v konečné nominaci patnácti hráček je po mateřské dovolené se vracející Fleková, za svobodna Romanová. "Hodně si slibujeme od jejího účinného stylu v útoku i obraně, během tří tréninků v Brně ještě před odjezdem budeme nejvíc nacvičovat součinnost právě s ní. Musíme ji zapracovat do vazeb družstva a kombinací, ale věřím, že to problém nebude," pokračuje Krejčíř. Z uvažovaného startu další házenkářské maminky Kočí sešlo, při zužování kádru pak vypadla jako poslední spojka z Bohunic Vašková.

Mužstvo má více zkušeností

"Před rokem jsme na mistrovství světa neprošli ze skupiny a pro hráčky to byla občas hodně krutá konfrontace. Tentokrát si mnohem víc uvědomují, co je čeká. Skoro polovina z nich jsou legionářky hrající v házenkářsky vyspělých evropských zemích," uvažuje Krejčíř, jehož těší, že dlouhodobá zranění stihlo vyléčit i trio Roubínková, Fabíková a Polášková. "Cítím však mírnou nejistotu, jak po dlouhém výpadku zvládnou náročný program turnaje," přemítá trenér.

Nominace Česka na ME:
Vendula Ajglová (25 let, Skjeberg/Nor.), Kristýna Selicharová (19, Slavia) - Iva Zámorská (22, Nordstrand Oslo/Nor.), Lucie Fabíková (24, Tertnes Bergen/Nor.), Lenka Kysučanová (21, Zlín), Martina Knytlová (26, Slavia), Simona Roubínková (28, Veselí n. M.), Alena Polášková (26, Sonderjyske/Dán.), Jana Fischerová (26, Slavia), Martina Šašková (24, Olomouc), Lenka Fleková (29, Veselí n. M.), Jana Arnošová (27, Bohunice), Petra Válová (25, Burja Škofije/Slovin.), Martina Jonášová (19, Slavia), Jana Simerská (26, Zlín).
Složení skupin:
A (Debrecín): Česko, Španělsko, Norsko, Ukrajina.
B (Zalaegerszeg): Rusko, Srbsko a Č. Hora, Slovinsko, Chorvatsko.
C (Bekescsaba): Rumunsko, Švédsko, Dánsko, Německo.
D (Györ): Maďarsko, Bělorusko, Francie, Rakousko.
Do druhé fáze postoupí vždy tři nejlepší se započtením výsledků do šestičlenných skupin (A+B a C+D). První dva celky z nových tabulek hrají křížem semifinále, další o umístění.

Reklama