Hlavní obsah

Házenkáři porazili na turnaji ve Zlíně Polsko o devět gólů

ZLÍN

Vysokým vítězstvím 38:29 nad Polskem vstoupili čeští házenkáři v pondělí do Vánočního poháru ve Zlíně. Pro domácí tým je turnaj Arcimpex Cup další zkouškou před blížícím se mistrovstvím světa, které se uskuteční v lednu v Tunisku.

Článek

České mužstvo začalo zápas s vysunutou obranou 2-4, za kterou se několika dobrými zákroky uvedl gólman Štochl. V 13. minutě vedl domácí celek 9:4 a náskok už nepustil z rukou. Na soupeře platila rychlá hra českých házenkářů, velmi účinná byla i vysunutá obrana, z níž domácí hráči po zisku míče sprintovali do protiútoků. Z těch skóroval hlavně Hrubý.

Po čtvrthodině hry začal trenér Rastislav Trtík měnit sestavu, ale i nově příchozí hráči se dokázali prosadit. Naopak polští reprezentanti jen těžko hledali cestu ke střelbě. Dařilo se pouze Obrusiewiczovi, který dal za poločas devět branek.

Po změně stran domácí celek zkoušel různé systémy obrany. Poláci přitvrdili, a když snížili na 18:22, zdálo se, že by zápas ještě mohli zdramatizovat. Víc jim ale protivník už nedovolil. Češi naopak znovu unikli na vyšší brankový rozdíl a zápas už v poklidu dotáhli do vítězného konce, přestože příležitost postupně dostali i všichni hráči z lavičky.

Výborný výkon předvedl především Jícha, autor dvanácti branek, který v druhém poločase hrál na místě pravé spojky, ač je levák. Tím zřejmě ubral trenéru Trtíkovi značnou porci starostí, protože právě tento post je v české sestavě nejožehavější.

Styl jako na MS

Trtík pochválil své svěřence hlavně za to, s jakou chutí hráli. "Na palubovku se dostali všichni. Hlavně pro mladé hráče to byla velmi dobrá zkušenost, ale nesmíme létat v oblacích, protože to nebyl nejsilnější polský tým, ale spíše jen záloha," řekl Trtík. "Jejich nejlepší hráči hrají v německé bundeslize a nebyli trenérovi k dispozici," vysvětlil český kouč.

"V obraně jsme zkoušeli ofenzivní i defenzivní pojetí. Všechny posty máme zdvojené a hráli jsme takovým stylem, který bychom chtěli produkovat na světovém šampionátu. Je ale stále ještě spousta věcí, které musíme vybrousit," dodal Trtík.

V úterý nastoupí český tým od 18 hodin proti Maďarsku, které dnes prohrálo se Slovenskem 31:32.

ČR - Polsko 38:29 (19:13)
Sestava a branky ČR: P. Štochl, Krupa - Nocar 6/3, Szymanski, Čurda, Hrubý 9/1, Jícha 12/3, Hynek, Brůna 1, Berka, Farář, Mráz 3, Sobol 3, Sklenák 1, Řezníček 2, Mičkal 1.
Nejvíce branek Polska: Obrusiewicz 10/1, Kunysztal 7/1. Rozhodčí: Novotný, Horáček (oba ČR). Sedmnimetrové hody: 7/7 - 4/3. Vyloučení: 4:6. Diváci: 400.
Maďarsko - Slovensko 31:32 (17:18)
Nejvíce branek: Tombor 8/4, Katzierz 6 - Valo 9/1, Tumidalský 5, Antl 4/1.

Reklama

Související témata: