Hlavní obsah

Kluby znovu navrhly rozšířit extraligu o dva celky

PRAHA

Příští ročník extraligy volejbalistů by se mohl hrát s deseti mužstvy místo dosavadních osmi. S tímto návrhem přišla asociace klubů (AVOK) a v únoru by o něm měla jednat správní rada svazu. Zatímco AVOK argumentuje větší atraktivitou extraligy, generální sekretář svazu Jan Žižka je skeptičtější a hovoří o diskutabilním zásahu do rozehraných soutěží.

Foto: ČTK

Volejbal - ilustrační foto

Článek

S podobným krokem přišel AVOK už loni, nakonec jej ale kvůli ekonomickým těžkostem některých klubů stáhl. "Loni byly nejasné přesuny práv na účast v soutěži, ale to snad letos nehrozí," řekl předseda asociace Roman Macek.

Finanční situace klubů extraligy je podle něj stabilní, třebaže potíže nyní přiznalo Kladno. "Zpoždění výplat je v řádu dnů. Řešíme to, peníze by hráči měli dostat co nejdřív," řekl sportovní ředitel klubu Milan Fortuník pro idnes.cz. Také ekonomická sonda mezi špičkou první ligy dopadla podle Macka dobře.

Macek označil osmičlennou extraligu za dlouhodobý status quo, dva nové týmy by podle něj nejvyšší soutěž zatraktivnily. "Někdo v tom vidí rozmělnění úrovně, ale my zase šanci pro víc talentovaných hráčů a impulz pro kluby a třeba i pro města," řekl předseda AVOK.

Žižka však prohlásil, že zásah do rozehraných soutěží je těžko přijatelný. "Kdykoli jsme to udělali nebo chtěli udělat, byli jsme za to kritizováni," řekl generální sekretář svazu. "Před sezónou musí být jasně stanovená pravidla: hraje se tak a tak, z baráže se postupuje takhle a takhle," dodal.

Podle něho se bude nový návrh AVOK mnoha klubům hodit. "Samozřejmě nejvíc se bude líbit těm, kterým hrozí baráž nebo které by díky tomu mohly postoupit z první ligy," uvedl Žižka.

Macek oponuje, že zásah do soutěží by rozhodně nebyl negativní. "Vezměte si už jen to, jaký náboj by získalo play off první ligy," tvrdí. Možné je ale podle jeho slov i to, že se letošní ročník dohraje podle původního plánu a o postupu dvou týmů do extraligy by se rozhodlo až dodatečně.

Reklama