Hlavní obsah

NBA zavádí opatření, aby se neopakoval skandál

PRAHA

Omezení přísunu alkoholu fanouškům a kurzy pro bezpečnostní personál - to jsou hlavní opatření, která by měla zabránit v zámořské NBA opakování listopadového incidentu, při kterém se porvali při utkání Detroitu s Indianou basketbalisté s fanoušky.

Článek

Od nynějška bude mít každý z hostů podle nových směrnic právo během zápasu jen na dva alkoholické nápoje, po začátku čtvrté čtvrtiny už bude prodej alkoholu úplně zakázán. Porušení tohoto nařízení může stát fanoušky vyvedení z haly, případně i ztrátu celoroční permanentky.

Nová pravidla budou platit ve všech halách od víkendového Utkání hvězd v Denveru. Vedení NBA ve čtvrtek rozeslalo klubům nařízení, jež zahrnuje i jakýsi kodex chování, který bude vyvěšen v každé hale. V něm se praví, že hráči budou respektovat a vážit si každého fanouška, návštěvníci haly se zase vyvarují výtržností, vulgarit či obscénních gest.

"Je to taková připomínka pro lidi, kteří přišli do haly fandit. Ať ženou dopředu svůj tým a třeba bučí na ten soupeřův. Ale ať se vyvarují asociálního jednání porušujícího všeobecné společenské normy," řekl šéf NBA David Stern listu Denver Post. Bezpečnostní pracovníci navíc budou školeni především v taktice a způsobu rozmístění sil v hale.

NBA přistoupila k opatřením na základě událostí z 19. listopadu, kdy se odehrála v Detroitu zřejmě nejhorší bitka hráčů s fanoušky v historii ligy. Ron Artest s některými spoluhráči tehdy vtrhl mezi diváky mstít se za to, že jej zasáhl plný kelímek hozený z hlediště. Rozhodčí utkání předčasně ukončil, mezi následnými přísnými tresty ční Artestův distanc do konce sezóny.

Reklama