Hlavní obsah

Utkání hvězd NBA vyhrál po čtyřech letech Východ

PRAHA

Basketbalisté z Východní konference NBA v 54. ročníku prestižního Utkání hvězd přerušili sérii tří porážek v řadě. V americkém Denveru v neděli porazili hráče "Západu" 125:115 a z výhry se radují poprvé od roku 2001. Basketbalisté z Východní konference mají s 33 triumfy nad svými konkurenty navrch i v historické bilanci.

Článek

Nejužitečnějším hráčem utkání byl vyhlášen podruhé v kariéře rozehrávač "Východu" Allen Iverson. Opoře Philadelphie se stejné pocty dostalo právě při minulém vítězství týmu v roce 2001. Tehdy Iverson dovedl výběr Východní konference k těsnému vítězství 111:110. V neděli Iverson nastřílel 15 bodů, nasbíral osm doskoků a deset asistencí.

V nedělním očekávaném střetnutí nejzářivějších basketbalových hvězd současnosti si hráči "Východu" v úvodu dlouhé minuty zahrávali s osudem. V prvních minutách totiž svěřenci kouče Stana Van Gundyho hráli i přes uvolněnou atmosféru exhibice až příliš lehkovážně. Čínský pivot z Houstonu Jao Ming, který letos před Utkáním hvězd dostal od fanoušků před utkáním nejvíc hlasů v historii, se asi sám divil tomu, když si pod košem sám dvakrát bez potíží doskočil vlastní pokus a až napotřetí skóroval.

Nesourodý kolektiv Východní konference se probral až pět minut po začátku druhé čtvrtiny, kdy hráči ze Západní konference nasazovali k trháku a vedli už 42:29. Deset minut před poločasem se ale basketbalová slavnost začala postupně lámat ve prospěch "Východu". Tým vedený Iversonem a pivotem Miami Shaquillem O'Nealem, který se do výběru Východní konference vrátil po osmiletém působení v Los Angeles Lakers, vycítil nebezpečí a hrozbu další prohry odvrátil devatenáctibodovou smrští.

Diváky dostal do varu Vince Carter

Diváky pak dostal do varu křídelní hráč z New Jersey Vince Carter, který chvíli před prvním poločasem předvedl nejkrásnější akci celé exhibice a symbolicky tak korunoval nástup "Východu". Bez dvou centimetrů dva metry vysoký hráč prodribroval přes celé hřiště, na hranici trestného hodu si nahodil míč o desku a vzápětí jej efektně zarazil do koše.

Domácí tým výběru Západní konference se ale před poločasovou přestávkou ještě otřepal, snížil na rozdíl dvou bodů a ještě v průběhu třetí čtvrtiny se dokázal dostat až do šestibodového vedení. Víc mu ale už soupeř nepovolil: ve třetí desetiminutovce se na palubovce totiž rozehrál dlouhán z Indiany Jermaine O'Neal a desetibodovým příspěvkem pomohl vrátit vedení na stranu "Východu".

Šestibodový náskok z konce třetího dějství už hráči v tmavých dresech nepustili. Jedenáctibodové manko sice dvěma přesnými trojkami pomohl ve čtvrté čtvrtině snížit Kobe Bryant z Los Angeles Lakers, ale ani to jeho týmu k obratu ve vývoji nepomohlo. Hvězdy z Východní konference tak zlomily prokletí a ukončily své třízápasové čekání na výhru.

Západ - Východ 115:125 (33:27, 59:61, 89:95).
Body: Allen 17, Bryant 16, Duncan 15, Ming 11, Garnett, Nowitzki a Marion 10 - Iverson a J. O'Neal 15, Wade 14, James 13, S. O'Neal a Ilgauskas 12, Carter 11. Fauly: 18:13. TH: 11/4 - 20/15. Trojky: 9:6. Diváci: 18.227. Nejužitečnější hráč utkání: Allen Iverson (Východ/Philadelphia).

Reklama