Hlavní obsah

Basketbalisté Detroitu budou obhajovat vítězství v NBA

MIAMI

Basketbalisté Detroitu si stejně jako loni zahrají finále zámořské basketbalové soutěže NBA. Úřadující šampioni vyhráli v sedmém semifinálovém duelu na palubovce Miami 88:82 a v sérii zvítězili 4:3 na zápasy. Soupeřem Pistons ve finále NBA bude San Antonio, série začne na hřišti týmu Spurs ve čtvrtek.

Článek

Detroitu se tak povedl skvělý obrat, s nejlepším klubem Východní konference totiž prohrával už 2:3 na utkání. V domácím šestém zápasu však i díky neúčasti zraněné hvězdy Miami Dwyanea Wadea odvrátili Pistons první hrozbu vyřazení a v pondělí po tradičním týmovém výkonu získali rozhodující výhru.

Wade nastoupil pod injekcemi, tlumícími bolest zad, ani on však svůj tým nezachránil. Nastřílel sice dvacet bodů, v posledních patnácti minutách zápasu však vyšel naprázdno. "Dělal jsem, co jsem mohl. Ale nemohl jsem se hýbat tak, jak jsem potřeboval," prohlásil zklamaný Wade.

Jeho hvězdný spoluhráč Shaquille O'Neal byl nejlepším střelcem zápasu s 27 body. Stejně jako v loňském finále, kdy hrál ještě za Los Angeles Lakers, se však musel sklonit před těsnou obranou Detroitu.

"Kde jsou mí chlapci?" volal radostně kouč vítězného týmu Larry Brown v kabině ještě předtím, než se začal se svými svěřenci objímat a říkat jim, že je miluje. Viditelně dojatý Brown si díky pondělnímu triumfu odložil odchod do trenérského důchodu - pokud se totiž nezlepší stav jeho operované kyčle, po sezoně se prý bude muset rozloučit.

Nyní však Browna a spol. čekají nejdůležitější zápasy roku. Se San Antoniem mají obhájci trofeje v této sezoně vyrovnanou bilanci 1:1 na zápasy. "Jsme strašně šťastní, že už to máme za sebou, byla to těžká série. Ale ta nejtěžší práce nás ještě čeká," prohlásil pivot Detroitu Elden Campbell.

Finále Východní konference:
Miami - Detroit 82:88
Nejvíce bodů: O´Neal 27 - Hamilton 22
Nejvíce doskoků: Haslem 10 - Wallace 9
Nejvíce asistencí: Wade 4 - Billups 8
Konečný stav série: 3:4

Reklama