Hlavní obsah

Z ČZU Praha do německého velkoklubu. Volejbalista Finger vyhlíží zahraniční angažmá

Praha

Přelomové období ve svojí dosud krátké, ale úspěšné volejbalové kariéře prožívá volejbalista Michal Finger. Po skončení extraligové soutěže se rozloučil s klubem ČZU Praha, momentálně nastupuje za českou reprezentaci ve Světové lize a chystá se na angažmá v německém velkoklubu VfB Friedrichshafen! „Z české ligy to bude razantní skok, ale chci na sobě pracovat,“ svěřil se Finger v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Věnujme se nejprve české účasti v prestižní světové soutěži. Co říkáte na výsledky reprezentace?

Proti Portugalsku jsme v Opavě získali ve dvou zápasech Světové ligy pět ze šesti možných bodů. Znamená to, že jsme stále ve hře o první místo. A po deseti odehraných utkáních v základní skupině si to rozdáme v Nizozemsku s tamním týmem i o případné prvenství v tabulce základní skupiny. Pořád máme velkou motivaci.

Jak vidíte svoje působení v reprezentačním týmu?

Na postu univerzála nastupoval většinou Michal Kriško. Prokazoval vynikající formu. Já jsem mu sekundoval a naskočil jsem podle potřeby. Beru to tak, že není nutné měnit základní sestavu, když se jí daří. Vážím si už samotného faktu, že jsem v kádru pro Světovou ligu.

Co vám měření sil s kvalitními soupeři nejvíc dává?

V národním týmu jsem už od loňska, ale ve dvaceti letech jsem pořád nováčkem na mezinárodním fóru. Reprezentace je obrovskou příležitostí, jak se herně zlepšovat. Poznávám stresy z těžkých zápasů, vždyť jsme častokrát odehráli pětisetové bitvy. A tahle psychická náročnost nutí člověka k odolnosti. Považuji to za vklad i směrem k angažmá v Německu.

Kdy přesně odcházíte do Friedrichshafenu?

Počítám, že už v srpnu. Jsem rád, že mi vyšla cizina. Odejít z ČZU Praha rovnou do špičkového celku bundesligy je exkluzivní záležitost. Byla to skvělá nabídka a ne „béčková". Vybíral jsem i podle trenéra. Tým vede Moculescu, uznávaná osobnost. Pod jeho vedením chci na sobě pracovat.

Ve Friedrichshafenu působilo před vámi několik českých reprezentantů. Zjišťoval jste od nich podrobnosti?

Vím, že nedávno tam byl nahrávač Lukáš Ticháček, odešel asi před dvěma lety. Ještě jsem s ním nemluvil, ale asi se s ním spojím, abych se dozvěděl nějaké informace (úsměv).

V bundeslize hraje nynější reprezentační spoluhráč Martin Kryštof. Stanete se tedy na klubové úrovni protivníky...

Samozřejmě jsme se o tom bavili. Berlín, kde působí Martin Kryštof, a Friedrichshafen, jsou výkonnostně úplně nahoře. Odvěcí rivalové se každoročně perou o mistra a nemají se rádi. Prý ani jejich trenéři se navzájem nemusí. S Martinem Kryštofem ale jsme kamarády (úsměv).

Budete dál v kontaktu s Českem?

Předpokládám, že ano, vždyť to není zase tak daleko. Do Friedrichshafenu prý trvá cesta z Prahy šest a půl hodiny.

Reklama