Hlavní obsah

Američané na MS soupeře drtili. Jejich převaha byla impozantní

Madrid

Dominance amerických basketbalistů na letošním MS byla zdrcující. Každého z devíti soupeřů porazili obhájci titulu rozdílem minimálně dvaceti bodů a na konci cesty za historicky pátým zlatem zdolali Srbsko 129:92.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

James Harden zvedá trofej pro mistry světa před zbytkem týmu USA.

Článek

Postarali se tím o nejvyšší finálovou výhru za posledních dvacet let. Srbové přesto dosáhli nejlepšího umístění od roku 2002, kdy ještě pod hlavičkou Jugoslávie získali zlato. USA teď vyrovnaly její počet prvenství na mistrovství světa.

Rozehrávač Kyrie Irving si nakonec vedle zlaté medaile odnesl i cenu pro nejužitečnějšího hráče šampionátu. „Byl to pro mě nejkrásnější večer v životě. Celý turnaj jsem v sobě cítil správné herní napětí," připustila opora Clevelandu.

Po palubovce doslova létali

Trenérovi Krzyzewskému se vyplatilo, že vsadil na mladý a především velmi rychlý tým, který drtil soupeře brejky a atletickým pojetím basketu. „Fyzická převaha Američanů v každém zápase byla impozantní. Po palubovce téměř létali, často jim stačily jen čtyři vteřiny od zisku míče k zakončení," všiml si první český hráč v NBA Jiří Zídek.

„Byli jsme součástí něčeho úžasného. Jeden dodával energii druhému a zároveň od něj bral herní jiskru," mínil denverský Kenneth Faried, jenž se vedle výtečného trojkaře Irvinga dostal do All Star spolu se Španělem Gasolem, Srbem Teodošičem a Batumem z Francie.

Američanům nakonec vůbec nevadilo, že ve Španělsku postrádali největší hvězdy Jamese, Duranta, Anthonyho či Bryanta.

„Když přijeli poprvé hráči NBA ke konfrontaci na velkou akci, měl Dream Team z olympijské Barcelony 1992 v kádru jedenáct členů Síně slávy. Letošní zlato pro USA získala mladá parta, která se hráčsky teprve rozvíjí a svou budoucnost může na zisku světového zlata začít stavět," uvažoval Mike Krzyzewski. Pod jeho vedením Spojené státy od OH 2008 vyhrály na velkých akcích všech 46 utkání.

Reklama

Související témata: