Hlavní obsah

Volejbalisté hrají o postup do Japonska

PRAHA

Jednoznačný cíl mají čeští volejbalisté před kvalifikačním turnajem o mistrovství světa v Japonsku. Ve francouzském Le Cannet se v konkurenci domácího výběru, Nizozemska a Finska pokusí získat přímý postup na šampionát. Ten jim zajistí pouze umístění na prvních dvou příčkách.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V případě, že skončí třetí, mohou hrát v srpnu ještě dodatečnou kvalifikaci v bulharské Varně. "Bude to každopádně extrémně vyrovnané," předpokládá trenér Laurent Tillie, který převzal před pár týdny mužstvo po Pavlu Řeřábkovi.

Českému týmu výrazně narušily přípravu zdravotní problémy, které postihly reprezentanty po návratu z utkání Evropské ligy v Turecku. Nakonec však s mužstvem odcestuje i nahrávač Petr Zapletal, jehož nemoc prověřila ze všech nejvíc. "Doktoři nechápali, proč jsem úplavicí onemocněl jen já, ačkoli jsme všichni měli stejné jídlo," podivil se klíčový muž českého výběru. "Teď už jsem na tom silově docela dobře, i když čtrnáct dnů výpadku je pořád docela znát," cítil Zapletal.

Po dvou vítězstvích v přípravných duelech s Ukrajinou získal více sebevědomí i celý národní tým. "Po příchodu francouzského kouče jsme začali kvalitněji trénovat, jak jsme zvyklí z cizích lig," tvrdil blokař italské Perugie Martin Lébl. "Věřím, že ukážeme ve Francii sílu."

Novotný: Jedeme pro postup

Na formu, kterou měl před dvěma lety v zápasech Světové ligy, by rád navázal i Jakub Novotný, jehož delší dobu trápilo zraněné koleno. "Teď jsem ale už úplně fit. Mužstvo jde nahoru, doufám, že výkonnost bude ve Francii kulminovat. Jedeme pro postup, ale lehké to nebude. Někdo si myslí, že Finové jsou lyžaři, ale oni mají taky velice dobrý tým, když se dostali do finále Evropské ligy," varoval univerzál.

Podle laických předpokladů by českému týmu mohl v Le Cannet pomoci fakt, že má na lavičce francouzského trenéra. "To nevím. Co jsem slyšel, tak to bude spíš opačně. Prý mu tam hodně vyčítají, že nás vzal," prozradil Lébl. "Laurent je ale profesionál a bude to muset prostě skousnout," řekl asistent kouče Pavel Třešňák.

"Do Francie jedeme s tím nejsilnějším, co máme. Otázkou zůstává, jestli forma je optimální. Na místě ještě absolvujeme dva tréninky a pak se uvidí. Důležité je, že duch je bojovný a hráči zase našli motivaci," cenil si Třešňák. V posledních měsících nebyla údajně v mužstvu zrovna ideální atmosféra, ale časy se prý už změnily. "Když zůstane dvanáctka nominovaných, tak opadne nervozita a vždycky je to lepší. Snad se to projeví ve Francii," zadoufal Třešňák.

Program volejbalistů - čtvrtek 28. 7.: Česko-Nizozemsko (18 hodin), pátek 29. 7.: Francie-Česko (21 h), sobota 30. 7.: Česko-Finsko (18 h). On-line přenosy na www.fivb.org.

ČESKÁ NOMINACE
Nahrávači: Petr Zapletal, Lukáš Ticháček, smečaři: Petr Pláteník, Marek Novotný, Jiří Popelka, Jiří Novák, blokaři: Martin Lébl, Michal Rak, Lubomír Staněk, univerzálové: Jakub Novotný, Ondřej Hudeček, libero: Petr Habada.

Reklama

Související témata: