Hlavní obsah

Čeští volejbalisté podlehli na ME i domácím Srbům

BĚLEHRAD

Druhá porážka na mistrovství Evropy v Bělehradě dává českým volejbalistům minimální šanci na postup do bojů o medaile. Po páteční prohře s Francií dnes sehráli vyrovnanou partii s domácím favoritem Srbskem a Černou Horou, ale po prvním vítězném setu s ním další tři po velké bitvě prohráli. V neděli nastoupí Češi proti Nizozemcům.

Článek

To, co v duelu s Francouzi hráčům chybělo, dnes klapalo od první chvíle. Kvalitní přihrávka dávala šanci nahrávači Zapletalovi tvořit rozmanitý útok a v něm měl český tým dlouho převahu. Na páteční špatný výkon dal zapomenout zejména Jakub Novotný.

Srbové pod tlakem domácího prostředí působili nervózně a jejich hlavní úderná síla univerzál Miljkovič dokonce dvakrát za sebou přešlápl při útoku ze zadní zóny. V tu chvíli nastal v prvním setu zlom, při Pláteníkově servisu se Čechům podařila šestibodová šňůra a dostali se do vedení 18:13. Takovou ztrátu už ani vítězové olympiády ze Sydney a mistři Evropy z roku 2001 nedokázali zlikvidovat.

V úvodu druhého dějství však čeští volejbalisté z příjmu dvakrát nahráli soupeři a museli dohánět manko 6:10. Ztrátu ale vymazal na síti svými bloky Rak, s jehož pomocí se hostům podařilo skóre otočit. Sada dospěla do dramatické koncovky; při prvním setbolu Češi marně reklamovali teč srbského bloku i dobrý míč, sudí výměnu přiřkl domácím a stav byl vyrovnán 1:1.

Češi neustále dotahovali skóre

Od začátku třetího dějství neustále čeští volejbalisté dotahovali skóre, na srbské polovině vzali všechno na svá bedra Grbič s Miljkovičem, nicméně partie byla zcela otevřená. V koncovce však Srbové ubránili útok, po servisu Grbiče těsně za síť si připravili ideálně obranu a dvěma bloky nedopustili zápletku.

I když ani jeden z týmů dnes nevolil riskantní servis, Češi ho v důležité fázi zbytečně začali kazit a znovu měli o tři body na kontě méně než soupeř. Závěr, v němž si vybrali trenéři všechny oddechové časy, už ze svých rukou zkušení Srbové k radosti 6300 fanoušků nepustili a spolu s Francií jsou na nejlepší cestě do římského semifinále.

Čeští volejbalisté musejí spoléhat už jen na klopýtnutí ostatních, jejich cílem nyní zůstává obsadit třetí místo ve skupině a přímo se tak kvalifikovat na příští mistrovství Evropy v Rusku.

Výsledek - skupina B:
Česká republika - SČH 1:3 (20, -23, -21, -22)
Rozhodčí: Sokullu (Tur.), Zenovič (Rus.). Čas: 95 min. Diváci: 6300.
ČR: Zapletal, Pláteník, Rak, J. Novotný, Novák, Lébl, libero Habada - Staněk, M. Novotný.
SČH: N. Grbič, Vujevič, Stankovič, Miljkovič, Boškan, Gerič, libero Samardžič - Janič.

Reklama