Hlavní obsah

USK Praha - Salamanca 72:43Basketbalistky USK slaví. Nejen postup do Final Four Euroligy, ale i mateřství Vítečkové

Praha

Basketbalistky USK Praha to dokázaly. Porazily v play off i podruhé španělskou Salamanku a poprvé v dějinách klubu se tak dostaly do Final Four Euroligy a napodobily úspěch Brna z roku 2008. Pražský USK byl ve finálovém turnaji už loni, jenže to hrálo ještě osm týmů a mezi nejlepší čtyři české šampiónky nepronikly. Klub má vedle postupové radosti i jeden důvod k oslavě navíc. Jedna z opor Eva Vítečková, vicemistryně světa z roku 2010 a držitelka zlata z ME 2005, je totiž těhotná.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Sonja Petrovičová z ZVVZ USK Praha a Tamara Abaldeová ze Salamanky (vpravo).

Článek

„Potvrzení toho, že čekáme s přítelem miminko, pro mne znamená konec basketbalové kariéry na vrcholné úrovni, ale nemohu říct, že je mi něčeho líto. Jsem teď šťastná a ohromně se na rodinu těším," tvrdila Vítečková, která poctivě povzbuzovala z lavičky.

Slíbila, že s družstvem absolvuje i Final Four, ale hrát už nebude. „Trochu jsem se obávala reakce trenérky a vedení klubu, ale všichni to tady vzali skvěle. Už mám na dítě věk, cítím se skvěle a asi je vše, jak má být," říkala 33letá Vítečková, která má termín porodu koncem srpna a ještě předtím chce stihnout svatbu, takže z ní bude paní Hlaváčková.

Ženy USK i bez těhotné české reprezentantky, kterou čekají radostné mateřské starosti, začaly velmi koncentrovaně v obraně a pod taktovkou Palauové rychle získaly uklidňující vedení. Po čtyřech minutách hry byl stav 9:4 a španělská rozehrávačka k němu přispěla sedmi body. Postupně se k ní střelecky přidaly další spoluhráčky a náskok domácích utěšeně rostl.

Do poločasu vedly o jedenáct bodů

Krátce po začátku druhé čtvrtiny to bylo již 24:12 a Salamanca si nevěděla rady hlavně s agresivním bráněním českých šampiónek. Rozjeté hráčky USK sice na chvíli přibrzdilo čtyřminutové hluché období, kdy nedokázaly skórovat a soupeřky se dvěma trojkami Ferrariové dostaly na okamžik na dostřel, ale odpověď pražského celku byla razantní.

Dobrý útočný pohyb a důraz Petrovičové a hlavně výborné doskakování pod oběma koši pomohly k poločasovému náskoku jedenácti bodů (38:27). Soupeřky se pak snažily zápas zvrátit střelbou zdálky, ale i s tím si parádně hrající tým USK uměl poradit. Navíc pod košem začala řádit Hanušová.

Zaplněná hala Královka si tak užívala basketbalový festival v podání domácích a během poslední čtvrtiny už mohli nadšení diváci začít slavit jejich historický postup. Nakonec z toho byla výrazná výhra rozdílem 29 bodů, ale hlavně druhá v sérii a na začátku dubna se ženy USK představí na finálovém turnaji Euroligy a dokonce se chce ucházet o jeho pořadatelství. Každopádně po sedmi letech bude český klub zase mezi elitním kvartetem.

Věděly, co na Salamanku platí

„Hodně jsme si na ten druhý zápas věřily. Už jsme z prvního věděly, co na Salamanku funguje a uplatnily jsme to. Ani soupeřkám nepomohlo, že přitvrdily," líčila Jana Veselá a na adresu těhotné Vítečkové poznamenala: „Na hřišti nám taková střelkyně určitě chybět bude, ale jsem moc šťastná i za ni, že bude chovat."

Trenérka Natália Hejková měla radost z toho, jakým způsobem její tým play off zvládnul. „Klíčové bylo uspět na horké španělské půdě a potom v druhém zápase Salamanku mentálně nepustit do zápasu. Zvládly jsme perfektně bránit, skvěle doskakovat a týmový projevem osekat všechny zbraně soupeřek," řekla trenérka USK.

Veselá má zkušenost z Final Four už z brněnského dresu. „Vždycky je to super a kdyby se opravdu povedlo, že bychom ten turnaj hráli doma, můžeme se těšit na úžasné zážitky," říkala česká reprezentantka.

Euroliga basketbalistek - druhé zápasy play off
USK Praha - Avenida Salamanca 72:43
Nejvíce bodů: Petrovičová 16, D. Robinsonová 15, Hanušová 14, Veselá, Palauová a Vaughnová všechny po 9 - A. Robinsonová 15, Ferrariová 11, Xargayová 5, Režanová 4, 1600 diváků, čtvrtiny 20:10, 18:17, 11:8, 23:8, konec série 2:0.
Další utkání: Orenburg-Jekatěrinburg 75:86 (konec série 0:2), Galatasaray-Fenerbahce 59:57 (stav série 1:1)

Reklama