Hlavní obsah

Kiki a Maki se vrhly na bojové umění a sponzorovaly africký fotbalový klub

Praha

Pestrý kalendář turnajů v plážovém volejbale je zavede do nejrůznějších koutů planety, ale jeden z nejsilnějších zážitků si české jedničky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou přivezly z předsezónního kempu v Kapském městě.

Foto: Sport.cz

Kristýna Kolocová (vlevo) a Markéta Sluková s dětmi v jihoafrickém Guguletu.

Článek
Fotogalerie

Do tepla Jižní Afriky odlétají beachvolejbalistky známé jako Kiki a Maki ladit formu pro hlavní část sezóny už několik let. Jenže dokonalejší obraz o tváři druhého největšího města země si udělaly až letos, kdy vyrazily i do jednoho z tzv. townshipů v městečku Guguletu.

„Velká zkušenost,“ přiznává Sluková. „My tam přiletíme letadlem, bydlíme v baráčku a jsme separovaní od místního života,“ vysvětluje, proč se rozhodly v rámci natáčení dokumentu podívat i do jiných míst než je tréninkové centrum či turisticky oblíbená místa.

Město kontrastů

„Kapské město je krásné, ale je zároveň místem mnoha kontrastů. Na jedné straně kopce žijí většinou bílí strašně bohatí lidé, na druhé jsou velmi chudí, většinou černí obyvatelé, kterých je mnohem víc,“ popisuje svoji zkušenost.

Při setkání s tamními dětmi ale české hráčky neměly pocit, že by byly nešťastné. „Lezou po staveních, hrají si s dráty a různými věcmi, co najdou,“ vypráví Sluková.

Dětem se Kolocová se Slukovou pokusily vysvětlit pár volejbalových základů, ale mladí jihoafričtí sportovci budou mít na soustředění Kolocové se Slukovou i hmotnější vzpomínku. Páté hráčky z londýnské olympiády totiž v Jižní Africe odehrály turnaj a získané prémie věnovaly tamnímu sportovnímu klubu.

Trenér dostal kopačky

„Už před turnajem jsme si řekly, že si ty prize money nechceme nechat, protože určitě nebyly důvodem, proč jsme tam hrály,“ vysvětluje Sluková. Její snoubenec a trenér české dvojice Simon Nausch tak vymyslel, že hráčky zasponzorují fotbalový klub v tamním slumu.

Za výhru se jim potiskly dresy, dostaly vybavení a balóny. „Jely jsme jim to předat a bylo krásné vidět děti, jak se radovaly,“ líčí Sluková. „A trenér dostal kopačky, měl taky velkou radost,“ doplňuje ji parťačka Kolocová.

Africkým soustředěním započaly plážové volejbalistky cestu, na jejímž konci by měla být olympiáda v Riu. Kudy vede cesta na slavnou Copacabanu? „Když vyhrajeme mistrovství světa, jsme už kvalifikované. Ale takový plán má víc týmů,“ usmívá se Sluková.

Pokud by nevyšla nejpřímější cesta ze šampionátu, který na přelomu června a července hostí čtyři nizozemská města, budou potřebovat skončit mezi patnáctkou dvojic v redukovaném pořadí světového žebříčku.

Nebezpečím nemoci a zranění

„Nechci, aby holky příliš myslely na olympijskou kvalifikaci. Za posledních šestnáct měsíců byly pokaždé v Top 10, když budou pokračovat v tom, co dělaly, do Ria se dostanou,“ říká jejich kouč Nausch. „Největším nebezpečím by byla nemoc nebo zranění v období od června do srpna, kdy se hraje nejvíc důležitých turnajů,“ obává se.

Vydržet náročnou sezónu jim má pomoct i novinka v jejich přípravě, bojové umění čchi-kung. „Nejde o to, jak někoho přeprat, spíš je to prospěšné pro zdraví a stavbu těla,“ vysvětlovala Kolocová.

První body do olympijské kvalifikace budou moct získat už od 20. do 24. května na Štvanici při Prague Open, které vloni vyhrály.

Reklama