Hlavní obsah

Salesová poprvé zkouší angažmá v Evropě

BRNO

Až ve zralém věku se bude poprvé živit basketbalem v Evropě. Devětadvacetiletá Američanka Nykesha Salesová si pro první angažmá na starém kontinentě vybrala český mistrovský tým Gambrinus SIKA Brno.

Článek

"Dosud jsem preferovala angažmá v Americe a nabídkám z Evropy jsem odolávala. Trochu jsem se obávala, co by mě tam čekalo. Až teď jsem se nechala zlomit. Doslechla jsem se totiž, jak vysokou sportovní úroveň má Euroliga. I já jsem na ni byla zvědavá a zatoužila si ji zahrát. Vybrala jsem si Brno, protože má silný celek a pravidelně se v Eurolize dostává až do závěrečné fáze. Pevně věřím, že tomu tak bude i tentokrát. Chci svému novému družstvu ze všech sil pomoci minimálně do Final Four," svěřila se Salesová.

Přesto si ale nechala otevřená zadní vrátka. S novým zaměstnavatelem se dohodla, že v nutném případě může profesionální smlouvu třeba i po pár měsících vypovědět. "Ale věřím, že si na odlišný životní styl zvyknu a nebude to nutné. Chci minimálně rok vydržet," řekla odhodlaně.

Brněnský dres premiérově oblékla minulý týden ve dvou zápasech Světové ligy v Samaře. "Ale to byla pro mě taková seznamovací utkání. Teď musím s holkama potrénovat a trochu se s nimi sžít. Přijaly mě skvěle, tak v tom nevidím velký problém. Euroliga začne příští středu, to už bych chtěla být platnou hráčkou," přeje si 183 cm vysoká Salesová.

V Brně se setkala s krajankou Miltonovou-Jonesovou. "Je to pro začátek příjemné. V neznámém prostředí mi první dny pomáhá přenést se přes veškeré překážky," těší Salesovou, která by si chtěla po skončení kariéry otevřít realitní kancelář.

V současnosti ovšem žije takřka výhradně basketbalem. Už několik let patří ke špičce zámořské WNBA. Šestinásobná účastnice prestižního All Star Game odehrála čtyři sezóny za Orlando a poslední tři za Connecticut společně s bývalou pivotkou Gambrinusu McWilliamsovou.

"Letos i loni jsme to dotáhli až do finále. K vítězství jsme měli blíž letos. Ve finálové sérii se Sacramentem jsme podlehli dost smolně. Před klíčovým čtvrtým duelem se nám totiž zranily dvě opory," lituje nevyužité šance Salesová, která byla nejproduktivnější hráčkou Connecticutu. "Příští rok se pokusím dobýt cennou trofej znovu," předsevzala si.

Reklama

Související témata: