Hlavní obsah

Slavné cyklistické Giro odstartuje jen s jedním Čechem

PRAHA

Letošní 86. ročník slavného závodu Giro d'Italia pojede jen jeden český cyklista - Ján Svorada se v úterý dočkal definitivního potvrzení své nominace. "Chtěl bych vyhrát etapu, i když lepší by byly dvě či tři vítězství," usmál se Svorada, který bude v týmu Lampre Daikin jediným spurtérem. "Na trati je mnoho kopců, bude to tvrdé," otřásl se.

Foto: Archiv

Ján Svorada by rád na Giru triumfoval alespoň v jedné etapě.

Článek

Společně se čtyřiatřicetiletým Svoradou pošle italská stáj do boje také kapitána týmu Francesca Casagrandeho a třetího muže loňské Tour de France Raimondase Rumšase z Litvy. "To, že nejedeme Tour de France, má výhodu v tom, že si trochu užiji prázdniny. Doufám ale, že forma z úvodu sezóny mi vydržela i na Giro," přál si Svorada, který na nejvyšší etapový stupeň při Giru vystoupil v osmi minulých startech pětkrát.

Vstup do letošní sezóny českému jezdci vyšel, na kontě má již čtyři vítězství. "Cítím se dobře. Jel jsem naposledy závod Kolem Romandie, tam byly těžké etapy v kopcích, a vůbec jsem se netrápil," prohlásil spokojeně Svorada. "I když na Giru pojedeme na Casagrandeho, i přesto bude dost etap, v nichž budu moci bojovat s Cipollinim a ostatními ve spurtech," věří český jezdec.

Téměř bez pomoci

Také další týmy nasadí do závodu jen jednoho spurtéra a zbytek budou tvořit spíše vrchaři. Snad s výjimkou stáje Domina Vacanze: její lídr Mario Cipollini má především za cíl překonat dosavadní rekord etapových prvenství na Giru. Ten drží legendární Alfredo Binda a Cipollinimu chybí k vyrovnání jeho bilance 41 vítězství jediný vavřín.

Jediným Svoradovým pomocníkem v závěru etap při rozjíždění spurtů by měl být Piccoli. "To však platí prakticky po celou mou profesionální kariéru, příliš se spoléhat na pomoc nemohu. Je to hendikep, ale nestěžuji si," prohlásil Svorada.

To, že letos bude na startu Gira jediným Čechem, bere s nadhledem. "Když startuje ještě někdo další, tak pár slov v etapě, když se nejede naplno, prohodíme, ale spíše si každý plní své týmové úkoly. Po etapě bydlí každý jinde a čas již na povídání není, takže mi to ani nechybí," dodal Svorada.

Závod startuje 10. května v Lecce. Třítýdenní závod letos měří 3449 kilometrů a vyvrcholí 1. června v Miláně.

Reklama