Hlavní obsah

Dva roky se věnoval rybám, teď se ostravský basketbalista Stehlík vrátil pod koš

Ostrava

Když rozehrávač NH Ostrava Jan Stehlík po sezóně 2013/2014 oznámil, že v osmadvaceti letech s profesionálním basketbalem končí a bude se věnovat výhradně rodinné firmě Chov Ryb Jistebník, mnohé svým krokem překvapil. Překvapivý tak pro mnohé možná byl i jeho návrat na ostravskou soupisku před víkendovým zápasem s Opavou.

Foto: František Géla

Ostravský Jan Stehlík (vpravo) v souboji s opavským Filipem Zbránkem.

Článek

„Bavili jsme se této možnosti s Lacem (manažer klubu Ladislav Kudela - pozn. aut.) už před sezónou. Abych pravdu řekl, už se mi po ligovém basketbalu stýskalo. Je to jiné, než ve druhé lize, kde jsem hrál doteď. Ten náboj, to burcování těch diváků tam nebylo. Je to rozdíl, když na vás přijde pár nebo tisíc lidí, jako nyní na Opavu," popisoval Stehlík.

Lepší zápas si Stehlík pro svůj návrat do elitní soutěže snad ani nemohl vybrat. NH Ostrava porazila v derby Opavu 95:84, což sledovala do posledního místa vyprodaná ostravská hala Tatran. „Bylo to parádní. Vyprodanou halu jsem zažil naposledy před třemi lety v semifinále ligy proti Prostějovu. Z mé strany ale nic moc, koš jsem nedal," hodnotil obnovenou premiéru v Národní basketbalové lize, účastník olympiády v Londýně.

I ve třiceti letech má týmu co dát. „Ostrava hraje v malé rotaci hráčů, a i když nejsem nějaký superhráč, nějaké zkušenosti mám," naznačil Stehlík. Totéž si myslí i manažer Kudela. „V kontaktu jsme byli prakticky neustále, protože Honza chodil na naše zápasy a často jsme si volali. V období Vánoc je ve firmě značně vytížený, proto přišel až nyní. Do konce základní části nás čeká dvanáct náročných zápasů v tempu středa sobota a Honza je na to fyzicky velmi dobře, zkušeností má na rozdávání. Domluvili jsme se velice rychle," přiblížil Kudela.

Fyzičku si udržoval ve druhé lize

Fyzičku si Stehlík udržoval ve druhé basketbalové lize, kde nastupoval za TJ Gymnázium Hladnov a hrál prakticky bez střídání. Svaly ale musí napínat i při práci u jistebnických rybníků. Vytáhnout z vody před Vánoci až 150 tun kaprů, je pořádná šichta.

„Největší nápor je samozřejmě na podzim a v zimě, teď je relativní klid. I proto se můžu zase věnovat basketbalu naplno. Ale úplně bez práce nejsme. Musí se udělat hodně údržbových prací, jako třeba vyčistit loviště, odbahnit a vysekávat plevel. Na začátku března už začneme s výlovy a k tomu nás čeká i papírová válka. Je toho dost. I proto jsem v Ostravě domluvený, že budu chodit jen na odpolední tréninky," popisoval Stehlík.

Rybářskou firmu Chov Ryb Jistebník převzal v roce 2014 poté, co mu zemřel jeho mladší bratr Jiří i děda. „Dědovi jsem slíbil, že když to bude potřeba, tak firmu převezmu a slib jsem splnil. Školu jsem už měl hotovou, tak to nebyl problém, navíc kariéra sportovce je krátká, rybářství je napořád," svěřovala se nová posila NH Ostrava.

Reklama