Hlavní obsah

Skvělý James dotáhl basketbalisty Clevelandu k sedmé výhře

NEW YORK

Ani po zajištění postupu do play-off neskončila v NBA vítězná série basketbalistů Clevelandu, kteří v sobotu uspěli posedmé za sebou. Cavaliers porazili 106:99 Miami při strhujícím souboji mladých hvězd LeBrona Jamese a Dwyanea Wadea. Domácí James vyhrál střelecký duel 47:44 a podesáté v kariéře zaznamenal triple-double.

Článek

Utkání, které se zúžilo na bitvu dvou přátel na opačných stranách palubovky, zvedalo diváky ze sedadel a uchvátilo i oba trenéry. Ti vzpomínali, že podobné souboje vídali naposledy mezi Michaelem Jordanem a Larrym Birdem v dobách jejich největší slávy.

"Lidé viděli absolutní vrchol. Něco takového se zkrátka nedá popsat, nezažil jsem to už hodně hodně dlouho," rozplýval se kouč Miami Pat Riley, jenž má ve sbírce čtyři prsteny za vítězství v NBA.

Jednadvacetiletý James si vedle 47 bodů připsal dvanáct doskoků a deset asistencí, o tři roky starší Wade zaostal jen minimálně a vylepšil si střelecké maximum v sezoně. A to v situaci, kdy chyběl zraněný pivot Shaquille O'Neal.

"Občas mě překvapí, ale je to Blesk, umí rozhodovat zápasy," uvedl James na adresu Wadea, s nímž se po zápase vřele objal. "Máme se hodně rádi. Jsme velcí přátelé," dodala hvězda Clevelandu, jež si utkání užila stejně jako poražený soupeř. "Myslím, že to byl nejlepší souboj, jakého jsem se kdy zúčastnil," přidal se Wade.

Za čtyřicetibodovou hranicí v sobotu nejtěsnějším možným způsobem zaostal tahoun Milwaukee Michael Redd a Bucks si vítězstvím 96:89 nad Indianou přiblížili účast v play off. Jediný český basketbalista v NBA Jiří Welsch se z rozhodnutí kouče na palubovku nedostal.

Na páté pozici ve Východní konferenci o jednu příčku před Milwaukee je zatím Washington, který v noci prohrál v San Antoniu 99:106. Úřadující šampiony soutěže v závěru střelecky táhl argentinský olympijský vítěz Manu Ginobili, jenž zaznamenal posledních 14 bodů Spurs.

Cleveland - Miami 106:99
Chicago - Boston 100:94
Milwaukee - Indiana 96:89
San Antonio - Washington 106:99
Portland - Utah 89:102

Reklama