Hlavní obsah

Když chce tým pracovat, tak se trénuje dobře, pochvaluje si karlovarský kouč Novák

Karlovy Vary

Úspěšně si zatím počíná volejbalový trenér Jiří Novák v roli hlavního kouče ambiciózního extraligového celku VK ČEZ Karlovarsko. Bývalý vynikající reprezentant byl loni v západočeském klubu asistentem tehdejšího lodivoda Petra Broma, který odešel do Ústí nad Labem, a od léta 2016 už vnímá mnohem větší zodpovědnost za výsledky družstva. „Chceme skončit znovu do čtvrtého místa,“ říká karlovarský trenér o cílech pro extraligu v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout

Trenér Karlovarska Jiří Novák.

Článek

Jaké máte zásadní poznatky z trenérského působení v Karlovarsku?

Když tým chce pracovat, tak se trénuje dobře. A pokud jsou výsledky, je to jakoby snazší. Kluci mají tendenci se zlepšovat a vyhrané zápasy jsou pro ně odměnou i impulsem do další práce. Sami si uvědomují, že je v sezóně nečeká nic lehkého. Ale staví se k tomu pozitivně. A že má člověk větší zodpovědnost v roli hlavního trenéra? To patří ke sportu, tak to je.

Dlouhá léta aktivní hráčské kariéry jste strávil ve Francii stejně jako letošní karlovarská posila Ondřej Hudeček. Jaká je symbióza?

Ve Francii jsme se samozřejmě potkali, ale hráli jsme jen proti sobě, ne v jednom týmu. Je dobré, že Ondra přišel do Varů. I v cizině si vyzkoušel špičkový volejbal, a chápe, co po hráčích chci.

Z Karlovarska ovšem odešel před sezónou reprezentant a klíčová postava extraligy Džavoronok.

Rozhodl se pro zahraničí a víme, že tam nehraje. Byla to jeho volba. Nebudu ale o něm spekulovat.

Jste spokojen s dosavadním účinkováním Karlovarska v extralize?

Z devíti kol jsme sedmkrát vyhráli a jen dvakrát prohráli, což se stává. Přišla jediná výsledková „bouračka" s ČZU Praha. Extraliga je vyrovnaná a jsme rádi za každé vítězství.

Jak si ceníte skalpu mistrovské Dukly Liberec?

Porazili jsme ji poprvé za dobu existence našeho klubu. Až dosud jsme měli bilanci nula vítězství a deset porážek včetně domácího poháru. Nebrali jsme to jako trauma, protože Dukla byla za těch dva a půl roku lepší. Tentokrát jsme odvedli dobrý výkon na to, abychom Liberec nachytali.

V sobotu vás čeká další šlágr s Českými Budějovicemi...

Máme za sebou pondělní zápas v Odolena Vodě a středeční v Ústí nad Labem. Uvidíme, do jaké míry nám to sebralo síly. Ale chceme se na soupeře co nejlépe připravit.

A ve středu vstoupíte do evropského poháru CEV Cup s estonským Tallinem. Dá se navázat na loňské vystoupení ne mezinárodní scéně?

Tehdy jsme hráli s italskou Perugií a rumunským soupeřem. Měli jsme jiný kádr, než v současnosti. Někteří hráči si poháry osahali. Pokud jde o Tallin, tak pochopitelně chceme postoupit.

A kam směřují karlovarské ambice v extralize?

Cílem je účast v semifinále play off.

Reklama

Související témata: