Hlavní obsah

Basketbalisté Miami jsou poprvé vítězi NBA

DALLAS

Basketbalisté Miami se stali poprvé v historii vítězi zámořské soutěže NBA. Floridský tým Heat vyhrál úterní šesté finálové utkání v Dallasu 95:92 a v sérii zvítězil 4:2 na zápasy. K titulu jej dovedl rozehrávač Dwyane Wade, který po dalším heroickém výkonu získal i ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče finále.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Wade nastřílel 36 bodů a doskočil 10 míčů a byl strůjcem jedinečného obratu v sérii, který nastal od stavu 0:2 a po přesunu finále z Dallasu do Miami. Po třech domácích výhrách dobyli Heat i halu Mavericks a jako první prolomili pravidlo o domácí neporazitelnosti.

Wade se v prvních dvou zápasech nedostal přes 30 bodů, ve zbytku série už nešel pod 36. "Jsou to jedny z nejkrásnějších pocitů v životě. Hned po těch, které zažívám se svou ženou a synem," řekl Wade.

V úterním zápase si nicméně prožil kritickou chvilku deset sekund před koncem, když neproměnil ani jednu ze dvou šestek a dal soupeři možnost vyrovnat. Střela Jasona Terryho ale cíl nenašla a odražený míč skončil v rukou přešťastného Wadea.

Shaq splnil fanouškům slib

Podobný průběh měla prakticky celá poslední čtvrtina, v níž Dallas pod vedením autora 29 bodů Dirka Nowitzkého marně dotahoval těsné vedení soupeře. Koš znamenající překlopení výsledku nedokázal dát; buď neměli domácí štěstí při střelbě, nebo se dopustili ztráty, jakou třeba předvedl v poslední půlminutě Eric Dampier za stavu 90:93.

Především díky Wadeovým výkonům se podařilo splnit závazek Shaquillu O'Nealovi, který před dvěma lety při přestupu z Lakers do Miami slíbil fanouškům floridského klubu titul. Sám má nyní čtyři, ale první bez přispění Kobeho Bryanta, se kterým tvořil úderné duo v Los Angeles.

"Nezahrál jsem zase úplně nejlepší zápas, ale Dwyane nezklamal a hrál jako celý rok. Je to ten nejlepší hráč, jaký tu kdy byl," složil svému spoluhráči poklonu pivot, který v posledním zápase přispěl devíti body a 12 doskoky. "Přišel jsem do Miami za talentovaným mladíkem, abych mu umožnil jeho umění prodat. Povedlo se," řekl čtyřiatřicetiletý O'Neal.

Dojatý "drsňák" Riley

Hráči se po zápase dočkali polibků od dojatého kouče Pata Rileyho, který získal už svůj pátý mistrovský prsten v roli hlavního kouče. Čekal na něj od roku 1988 a v historickém pořadí se posunul na třetí místo po bok Johna Kundly. Jen Phil Jackson a Red Auerbach jsou s devíti tituly úspěšnější. Riley má i další dva prsteny jako hráč a asistent trenéra.

Slzám se marně bránili i veteráni v týmu šampionů Gary Payton a Alonzo Mourning, kteří se dočkali premiérového triumfu v životě - osmatřicetiletý Payton coby dvojka draftu z roku 1990 už byl ve finále s dvěma jinými kluby, ale titulu se dočkal až teď, o dva roky mladší Mourning může slavit po třinácti odehraných sezonách, během nichž dvakrát ukončil kariéru a prošel vážným onemocněním ledvin.

Miami zvládlo zápas i přesto, že se odehrál pro ně v krajně nepřátelském prostředí. Dvacetitisícové publikum neuneslo podle zámořských médií tři porážky na palubovce soupeře a verdikt NBA o čtvrtmilionové pokutě majiteli Dallasu Marku Cubanovi za kritiku sudích. Diváci bučeli při každé možné příležitosti a zesměšňovali verdikty rozhodčích, stejně tak vypískali i šéfa NBA Davida Sterna při předávání poháru.

Finále basketbalové NBA, 6. zápas:
Dallas - Miami 92:95 (30:23, 48:49, 68:71)
Nejvíce bodů:Nowitzki 29, Terry 16, Howard 14, Stackhouse a Daniels po 12 - Wade 36, Haslem 17, Walker 14.
Nejvíce doskoků:Nowitzki 15, Howard 12, Dampier 8 - O´Neal 12, Walker 11, Haslem a Wade 10.
Nejvíce asistencí:Terry 5, Harris 4, Stackhouse 3 - Williams 7, Wade 5, Payton a Walker 2.
Konečný stav série: 2:4.

Reklama