Hlavní obsah

Cleveland se po půl roce zbavil Thomase, poslal ho do Lakers. Wade se vrací do Miami

Miami
Aktualizováno

Basketbalista Dwyane Wade se vrací do Miami, kde zahájil svou kariéru v NBA a s kterým získal tři mistrovské tituly. Heat získali šestatřicetiletého rozehrávače před dnešní uzávěrkou přestupů z Clevelandu výměnou za volbu v druhém kole draftu.

Foto: Duane Burleson, ČTK/AP

Isaiah Thomas ještě v dresu Clevelandu.

Článek

Wade je další hvězdou, která dnes opustila mužstvo Cavaliers, jemuž se poslední dobou nedaří. Dalšího rozehrávače Isaiaha Thomase vyměnilo vedení Clevelandu spolu s Channingem Fryem do Los Angeles Lakers. Celkem dnes Kavalíři vyměnili šest svých hráčů, když ještě poslali další svou hvězdu a nejužitečnějšího hráče NBA za rok 2011 Derricka Rose a křídlo Jaeho Crowdera do Utahu a Imana Shumperta do Sacramenta.

Výměnou za to Cleveland získal střelce Rodneyho Hooda z Utahu a rozehrávače George Hilla ze Sacramenta. V rámci dohody tří klubů ještě Utah poslal do Sacramenta veterána Joea Johnsona, sedminásobného účastníka Utkání hvězd. Kings navíc získali právo draftu od Clevelandu, které předtím Cavaliers získali z Miami za Wadea.

Do týmu finalisty posledních tří ročníků NBA přišel Wade loni v září po rozvázání smlouvy s Chicagem, kde se mu angažmá nepovedlo. V mužstvu postaveném na LeBronu Jamesovi nepatřil Wade do základní sestavy, v níž se objevil jen ve třech zápasech v sezoně. Průměr 11,3 bodu na zápas je jeho nejhorší v kariéře.

Za Miami hrál Wade v letech 2003 až 2016 a slavil s ním ligové triumfy v letech 2006, 2012 a 2013. Při zisku prvního titulu byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále.

Cleveland sáhl k jedné z největších přestaveb týmu v historii NBA v poslední den přestupů. Vedení tak reagovalo na dosavadní průběh sezony, neboť Cleveland je na Východě až třetí a z posledních 20 zápasů vyhrál pouze sedmkrát. Navíc mu reálně hrozí, že by v létě mohl přijít o svou hlavní hvězdu LeBrona Jamese, který bude volným hráčem.

Payton přestoupil z Orlanda do Phoenixu

Basketbalisty Phoenixu posílí rozehrávač Elfried Payton z Orlanda. Oba kluby se těsně před dnešní uzávěrkou přestupů dohodly na výměně za volbu v druhém kole letošního draftu, které Phoenix měl od Memphisu. Desítce draftu z roku 2014 v létě končí smlouva a bude chráněným volným hráčem.

Třiadvacetiletý Payton, který je známý svým nezvyklým účesem, hraje v NBA čtvrtou sezonu a v tomto ročníku má zatím nejlepší průměry 13 bodů a 6,3 asistence na utkání. Mistr světa do 19 let z Prahy z roku 2013 nastoupil v 234 z 281 utkání v základní sestavě Orlanda.

Phoenix jím zacelí mezeru vzniklou poté, co v průběhu sezony vyměnil hlavního rozehrávače Erica Bledsoea do Milwaukee.

Reklama

Související témata: