Hlavní obsah

VIDEO: Za stříbro čeká hráčky odměna 200 tisíc korun, finálovou atmosféru si užily

KARLOVY VARY

České basketbalistky se přes dvacetibodovou porážku v zápase s Američankami o zlato dočkaly mohutného aplausu plné KV Areny. Šest tisíc diváků jim dopřálo ovace vstoje a navíc na každou z nich podle slov šéfa České basketbalové federace Miroslava Jansty čeká odměna 200 tisíc korun.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

České basketbalistky se radují ze zisku stříbrných medailí na domácím mistrovství světa.

Článek

„Snad nikdo nemá pochyby, že si ty prémie holky naprosto zasloužily,“ řekl Právu Jansta, jenž na týmovou oslavu medaile v karlovarském hotelu Pupp věnoval svou výhru dvacet tisíc, kterou inkasoval za odvážnou sázku na semifinálovou účast uzavřenou v Brně dva dny před zahájením mistrovství.

Hana Horáková byla tak trochu v šoku, že je nejužitečnější hráčkou celého turnaje. „Tuhle cenu dostávaly v minulosti hráčky úplně jiné dimenze, takže jsem fakt překvapená, že tentokrát jsem byla vybraná já. Snažila jsem se odvést co nejlepší práci pro tým a pro mne je to tak neuvěřitelné, že to vlastně celé jen zapadá do snového průběhu šampionátu,“ řekla česká kapitánka s medailí na krku.

Diváci dodávali hráčkám sílu

„Jsem pyšný, že jsem takový tým mohl vést a cením si, jak prošel celým turnajem. Od prvního do posledního zápasu ohromně dřel, ani ve finále nezanechal špatný dojem,“ tvrdil kouč Lubor Blažek. Hráčky zase s velkou vděčností mluvily o divácké podpoře šesti tisíc diváků v KV Areně, neuvěřitelnou atmosféru v nabité hale si užívaly. „Pro soupeřky muselo být peklo v takovém rámusu hrát, nám to ale dodávalo sílu. Snažily jsme se hrát finále s klidem a udělat na hřišti všechno, co šlo. Povedlo se nám uhrát rozhodně přijatelnější výsledek než Španělkám v semifinále,“ líčila Ivana Večeřová, jež tím uzavřela reprezentační kariéru.

Finále skončilo už po pár vteřinách pro Veselou, která si po srážce při bránění poranila zuby. České hráčky se i přes její absenci v obraně statečně potýkaly se silově skvěle vybavenými soupeřkami. „S velikou vůlí jsme se snažily udržet krok a jen škoda chyb ve třetí čtvrtině, kdy nám utekly, ale i tak je to krása a zápas jsme si užily,“ řekla nejlepší střelkyně Petra Kulichová. „Buďme realisté, Američanky šampionát odehrály excelentně a i finále rozhodly z rychlého útoku, který šel těžko zastavit. Oba týmy ale nabídly atraktivní basket, takže si to mohli užít také diváci,“ uvedl Blažek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.