Hlavní obsah

Medeo vyhrál překvapivě 87. dostihové derby

PRAHA

Vítězem 87. ročníku Českého derby, hlavní rovinové zkoušky sezóny pro tříleté koně, se v Chuchli stal ryzák Medeo. K prestižnímu triumfu přivedl svěřence Arslangireje Šavujeva ze stáje Turan irský žokej Paul Eddery. Kůň svému majiteli vydělal 1,5 miliónu korun. Další favorité včetně Blue Corala zklamali, druhý skončil Charley s Janem Rájou a třetí Esparanto, kterého vedl italský žokej Umberto Rispoli.

Článek

Medeo začal svůj velký dostih na velmi slušně zaplněném pražském závodišti uprostřed pole patnácti koní, ve kterém se tempa chopil Perdono se žokejem Eduardem Pedrozou. Tomu se dařilo v předchozích dostizích a ještě na začátku cílové rovinky se zdálo, že má hodně sil. Jenže pak se přes všechny přehnal Medeo a o svém překvapivém prvenství nenechal nikoho na pochybách. Do 2400 metrů dlouhého závodu přitom startoval s vysokým kurzem 11:1 na vítězství, cílem ale proběhl s velkým náskokem v čase 2:31,13 minuty.

Žokej Eddery byl v minulosti v Českém derby už dvakrát druhý, až dnes si přiletěl do Prahy konečně pro vítězství. Ve své kariéře vyhrál už přes 1100 dostihů, ale dnes prý prožíval výjimečné okamžiky souznění koně a jezdce. "Neměl jsem během dostihu vůbec žádné problémy, v závěru soupeři na něj neměli šanci. Je to skvělý kůň," prohlásil v cíli třiačtyřicetiletý muž, který do Prahy k vrcholnému dostihu jezdí už čtyři roky.

Nevydařený návrat Darsalama

Trenér Šavujev, původem z Kavkazu, připravující koně v severočeském Mostu, přivedl k výhře v derby v minulosti už dva koně. Před třemi lety byl v jeho přípravě Darsalam, v roce 1998 Temirkanov. Tentokrát prý však vítězství věřil už dlouho před dostihem. "S předstihem jsem měl pocit, že by to mohlo dopadnout dobře, ale raději jsem o tom nemluvil, abych to nezakřiknul. O to větší radost z vítězství nyní máme," řekl novinářům spokojený trenér.

V rámcových dostizích se skvěle předvedl především čtyřletý De Roberto, který ve třetím dostihu s žokejem Václavem Janáčkem odrazil v cílové rovince útok Simple Exchange a slavil deváté vítězství za sebou, čímž vyrovnal český rekord Registany.

Ostře sledovaný byl také comeback Darsalama. Vítěz derby z roku 2004 se vrací k dostihům po delším zranění, ale ve Zlatém poháru se příliš nepředvedl a skončil v poli poražených na pátém místě z osmi startujících.

87. České derby Conseq Investment Management:
1. Medeo (ž. Eddery, stáj Turan, trenér Šavujev) 2:31,13 min., 2. Charley (ž. Rája), 3. Esparanto (ž. Rispoli), 4. Shaman, 5. Terracon.

Reklama