Hlavní obsah

Na Czech Open triumfovali florbalisté SSV Helsinky a Děkanka

PRAHA

Šestiletá nadvláda švédských klubů na mezinárodním florbalovém turnaji Czech Open v Praze skončila. Svůj první triumf a prémii 200 tisíc korun získali hráči finského mistra SSV Helsinky, kteří v nedělním finále v T-Mobile Areně zdolali švédský Dalen 3:0. V elitní kategorii žen zopakovala loňské prvenství Děkanka.

Článek

Úřadující české mistryně mistryně zdolaly Chodov 1:0, o jedinou branku se postarala Zuzana Svobodová. Loni Děkanka vystupovala na turnaji pod názvem Triggers Praha.

Ve vrcholném utkání turnaje čekalo 6270 diváků na branku až do závěrečné třetiny. V jejím úvodu dostal Finy do vedení po přihrávce Tera Tiitua Markus Huhtimo, vzápětí po další akci Tiitua zvýšil Tom Strömsten. Vítězství potvrdil ještě devět minut před koncem Mikael Järvi. "Je to krásné vyhrát nad Švédy, především tady v Praze před tak skvělou atmosférou. To ve finské lize není běžné," řekl v rozhovoru s novináři nejužitečnější hráč turnaje Tero Tiitu.

Skalp Švédů je pro Finy velice cenný, protože na mezinárodní scéně v důležitých utkáních s nimi mají minimální úspěšnost. "Tento turnaj je jen přípravný a my potřebujeme proti nim uspět na Evropském poháru a příští rok na mistrovství světa tady v Praze. Musíme na sobě dál hodně pracovat," dodala hvězda finské reprezentace.

Děkanka měla celý zápas s Chodovem převahu, ale dočkala se jen těsné výhry. "Finále nebylo z naší strany herně vydařené. Podle představ jsme hrály v sobotu večer v semifinále s Zugem. Dokázaly jsme otočit z 0:2 na 3:2 a to pro nás vlastně vrchol turnaje," řekla novinářům trenérka Děkanky Markéta Šteglová.

Děkanka by přivítala větší konkurenci

České mistryně mají ambice v lednu uspět na Evropském poháru, ale Czech Open pro ně nebyl ideálním testem. "Hrály jsme dva, tři těžké zápasy, které jsou pro nás plus. Ale nepodařilo se zkvalitnit elitu žen. Byl tu jedině Zug, který nám má co dát. Chce to nějaký silný švédský či finský tým," uvedla Šteglová. Děkanka si v sezóně domlouvá ještě další přípravu na podzim s Zugem a také s Rychenbergem.

České týmy se prosadily i v dalších dvou kategoriích. V "béčku" mužů triumfovali florbalisté Sokola Pardubice. Extraligový tým z východu Čech sice prohrával ve finále s celkem Floorball Savo 0:1, ale nakonec zvítězil přesvědčivě 5:2. "Vítězství na takovém turnaji jako Czech Open těší," prohlásil trenér Pardubic Kamil Kastl.

Za těžké zápasy považoval duel s druholigovou Spartou v úvodním vyřazovacím kole a semifinále s třetiligovým střešovickým "béčkem". V jeho dresu se objevili Vladimír Fuchs, Juraj Šádek, Petr Ďarmek či Miroslav Hanzlík, hvězdy zlaté generace Tatranu. "Hráči dodržovali taktiku a systém. Nekoukali, s kým hrají. Z toho mám ohromnou radost," dodal Kastl.

Mezi juniory kralovali hráči FBC Ostrava, kteří zdolali městského rivala Vítkovice 3:0.

CZECH OPEN
Elitní kategorie mužů:
SSV Helsinky - IBK Dalen 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 42. Huhtimo, 43. Strömsten, 51. Järvi.
Elitní kategorie žen:
1. HFK Děkanka - JM Chodov 1:0 (1:0)
Branka: 16. Svobodová.
Kategorie B mužů:
Finále:
Sokol Pardubice - Floorball Savo (Fin.) 5:2 (Hoffman 2, Voják, Cibere, Vacík - Tuomainen, Pirinen).
Semifinále:
Sokol Pardubice - Tatran Střešovice B 2:1, Floorball Savo - Sokol Královské Vinohrady 5:1.
Kategorie B žen:
Finále:
Latvijas Avize (Lot.) - Sagene Ladies (Nor.) 0:1 (Sjöbergová).
Semifinále:
SSK Future - Sagene Ladies 0:1, Latvijas Avize - 1. FBC Elite Praha 2:0.
Junioři:
Finále:
1. SC SSK Vítkovice - FBC Ostrava 0:3 (Robenek, Daniš, Polášek).
Semifinále:
1. SC SSK Vítkovice - Tatran Střešovice 2:0, FBC Ostrava - Torpedo Havířov 4:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.