Hlavní obsah

Mistrovství světa v ragby hrozí bojkot médií

LONDÝN

Mistrovství světa v ragby, které začíná v pátek ve Francii, hrozí bojkot ze strany médií. Podle britského tisku se totiž rozpadla jednání o pravidlech pro zpravodajství a Mezinárodní ragbyová rada (IRB) dopisem potvrdila, že už nechce dále jednat o svých požadavcích, mezi nimiž je omezený počet fotografií a hlavně závazek, že média postoupí všechna svá práva IRB.

Článek

Spory mezi pořádajícími sportovními organizacemi, které se snaží kvůli svým obchodním zájmům omezovat zpravodajství, a médii, které trvají na svobodném redakčním rozhodování, nejsou nové. Loni se pokoušela Mezinárodní fotbalová federace FIFA omezit rovněž práva na fotografie, ale pod tlakem Světové asociace novin (WAN) a hlavně sponzorů loňského mistrovství světa ve fotbale nakonec postoj změnila.

Také v letošním sporu mezi ragbyovou federací a médii bude zřejmě patřit důležité slovo sponzorům. Ti nemají zájem, aby se jejich vysoká investice do propagace obrátila vniveč tím, že jejich loga a reklamy nakonec nebudou v obrazových materiálech médií.

Do čela sporu mezi médii a IRB se nyní postavila francouzská tisková agentura AFP, která pohrozila, že pokud pořadatelé mistrovství nezmění postoj, bude turnaj bojkotovat. Současně požádala francouzskou vládu o zásah.

IRB zvedla kvóty na počty fotografií

IRB podle AFP porušila ujednání ze srpnové krizové schůzky v Dublinu, kde se možná blížil kompromis. IRB zavedla kvóty na počty fotografií a vedle toho oznámila, že nepovolí práci žádnému fotoreportérovi, pokud se dopředu ve prospěch IRB nezřekne jakýchkoli práv na své fotografie.

Tiskový mluvčí IRB Greg Thomas podle tisku o víkendu řekl, že noviny "mají přemrštěný názor na svou vlastní důležitost. Požadují neomezené užití fotografií na internetu, což je naprostý nesmysl". Podle Thomase to IRB nemůže dovolit a musí "namalovat čáru v písku". Mluvčí také řekl, že sponzoři IRB stoprocentně podporují, protože jim jde jen o přenosy v televizi a noviny je vůbec nezajímají.

Koalice médií kryjících zpravodajsky světové mistrovství, které začne pátečním zápasem Francie s Argentinou na Stade de France v St. Denis a potrvá do 20. října, ovšem proti tomu namítá, že "IRB se pokouší vnucovat redaktorům, jak smějí být fotografie tištěny v novinách, požaduje právo na použití snímků zpravodajských organizací a chce vnutit kvóty na maximální počet povolených fotografií". Tyto podmínky jsou pro členy koalice podle mluvčího AFP "naprosto nepřijatelné".

V koalici je vedle AFP také americká agentura AP, britská Reuters, německá DPA, americká obrazová agentura Getty a některé z předních světových novin.

Reklama