Hlavní obsah

Pro Eiglovou skončilo MS v judu ve druhém kole oprav

RIO DE JANEIRO

První z českých reprezentantek na mistrovství světa v judu Aleně Eiglové se nepodařilo přímo kvalifikovat na olympijské hry. V Riu de Janeiro skončila cesta svěřenkyně Pavla Petřikova ve druhém kole oprav váhové kategorie do 78 kilogramů. Účast v Pekingu si v Brazílii vybojuje vždy šestice nejlepších judistů, česká výprava bude mít ve hře ještě další tři borce.

Článek

Eiglové los prvního kola přisoudil obhájkyni stříbrné medaile Sae Nakazawaovou z Japonska, jež roli favoritky proti české judistce potvrdila. Porazila ji před limitem a nakonec zopakovala druhé místo, když stejně jako před dvěma lety v Káhiře podlehla ve finále Kubánce Yurisel Labordeové, jež zvítězila chvatem pouhých čtyři sekundy před koncem zápasu.

V prvním kole oprav Eiglová zaznamenala jediné vítězství v Brazílii, když porazila Srbku Vanju Mandičovou, ale v dalším kole podlehla domácí Edinanci Silvaové.

Také kategorie nad 78 kg má stejnou vítězku jako před dvěma lety. Dokonce už třetí titul získala Číňanka Tchung Wen, zatímco na japonskou kolébku sportu zbylo opět jen stříbro zásluhou olympijské vítězky Maki Cukadaové.

Šampionem v nejtěžší mužské kategorii se stal teprve osmnáctiletý Teddy Riner z Francie, který ve finále porazil stříbrného olympijského medailistu Tamerjana Tmenova z Ruska. Zlaté medaile se dočkali i domácí judisté; v kategorii do 100 kilogramů ji získal Luciano Correa. Obhájce bronzu vystřídal na trůnu Japonce Keidžiho Suzukiho, jenž se před dvěma roky stal prvním mužem v historii, který získal zlatou medaili na vrcholné akci ve třech nejtěžších kategoriích. V Riu však nepřešel už ve druhém kole přes Egidijuse Žilinskase z Litvy, který později podlehl stříbrnému medailistovi Peteru Coucinsovi z Británie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.